Љубов и Секс

Што најмногу им пречи на мажите во љубовна врска?

Што најмногу им пречи на мажите во љубовна врска?

Не е тајна дека парите во врската играат голема улога, но новите истражувања покажуваат дека финансиската ситуација во љубовните врски е многу покомплексна од што може да замислите.

Се чини дека мажите се под поголем стрес во љубовните врски. Не само што треба да се грижат за семејството, туку и се под поголем стрес кога нивната девојка или жена заработува повеќе пари.

Културолошката идеја за машкоста е еден од најголемите виновници за оваа ситуација, пишува Bright Side.

Колку повеќе жената е финансиски независна, толку повеќе мажот е под стрес. Стресот кај мажите се зголемува за 40 проценти кога финансиски се зависни од жените.

Идејата за машкост и моќ

Со генерации наназад, од мажите се очекувало да бидат глава на семејството, да заработуваат и да носат пари дома. Машкоста е тесно поврзана со исполнување на тоа очекување. Кога ќе се соочат со фактот дека нивната партнерка заработува повеќе, мажите се под стрес.

Во истражувањето учествувале 6.000 парови, а резултатите покажаа дека во браковите во кои жените остваруваат поголем приход по глава во семејството, растат процентите на неверства и разводи.

Истражувањето, исто така, покажа дека на мажите пред да стапат во брак не им сметало тоа што партнерката заработува повеќе, но поради општествените норми очигледно стануваат поранливи по венчавката.

Мажите се најсреќни кога еднакво придонесуваат на домашниот буџет, но и кога тие придонесуваат околу 60, а нивната партнерка околу 40 проценти.

Извештајот за разлики во плаќањето помеѓу мажите и жените на Светскиот економски форум од 2018 година, покажа дека разликата и понатаму постои. Иако ситуацијата се подобри во 89 земји од вкупно 144, се очекува дека до 2020 година ќе дојде до изедначување на платите на мажите и жените.

извор: kajgana.com