Љубов и Секс

Сексомнија – сексуално нарушување од кое можеби и вие патите, а не сте свесни за тоа

Сексомнија – сексуално нарушување од кое можеби и вие патите, а не сте свесни за тоа

Некои зборуваат во сон, некои ‘рчат, а некои едноставно цврсто спијат. Меѓутоа, постојат и луѓе кои водат љубов во сон.

Тоа го прават несвесно и утредента воопшто не се сеќаваат дека практикувале секс.

Оваа состојба се нарекува сексомнија и станува збор за нарушување во кое личноста која спие воопшто не е свесна дека изведува сексуална активност, како што е физичкиот контакт со партнерот и самата пенетрација.

Најчесто се случува во првите часови од сонот бидејќи мозокот тогаш е “најумртвен”, но потсвеста која го иницира она што го посакуваме и натаму е активна.

Проблемот е во тоа што личноста која страда од сексомнија всушност насилно се обидува да има секс додека нејзиниот партнер кој спие покрај неа, не ни претпоставува за што станува збор.

Голем број од лицата кои патат од сексомнија чувствуваат голем срам и не зборуваат за овој проблем со стручни лица. Најдобриот начин да се излекува ова нарушување е парот заедно да оди на психотерапевт кој ќе му помогне да сфати каде лежи изворот на ваквиот проблем.

извор:точка.ком.мк