Љубов и Секс

Секс строго со маски – најави директорот за јавно здравје

Секс строго со маски – најави директорот за јавно здравје

Сексот во пандемија може да биде комплициран, најдобро е да го прескокнете бакнувањето, а можеби и да носите маска за да спречите ширење на Ковид-19.

Сексот во пандемија може да биде комплициран, вели водечкиот лекар во Канада, и најдобро е да го прескокнете бакнувањето, а можеби и да носите маска за да спречите ширење на Ковид-19.

Д-р Тереза ​​Там, главен директор за јавно здравје во Канада, во средата издаде јавно соопштение за тоа дека ќе останете безбедни од вирусот при вршење сексуални активности.

“Сексуалното здравје е важен дел од нашето целокупно здравје. Сепак, сексот може да биде комплициран во времето на Ковид-19 …”, се вели во соопштението, со што се зголемуваат ризиците за партнерите кои се вклучуваат со луѓе надвор од нивното домаќинство.

Прво треба да се воспостави врска со доверба и партнерите исто така треба да размислат за користење маска што ги покрива носот и устата, вели Там.

Тековните докази покажуваат дека постои многу мала веројатност да се зарази со новиот коронавирус преку сперма или вагинални течности. Сепак, дури и ако луѓето кои се вклучени немаат симптоми, сексуалната активност со нови партнери го зголемува ризикот од добивање или поминување на Ковид-19 преку близок контакт, како бакнување “, се вели во нејзината изјава

Сексот треба да се избегнува ако било кое лице има симптоми на Ковид-19, се вели во соопштението, што сугерира „ограничување на употребата на алкохол и други супстанции, за да можете вие ​​и вашиот партнер да донесете безбедни одлуки“.

Се разбира, исто така, се повтори најчестиот здравствен совет – да продолжите да практикувате безбеден секс, вклучително и со употреба на кондоми и познавање на статусот на себе и на вашиот партнер.

„Преземајќи ги овие мерки на претпазливост и останувајќи свесни за ризиците што ги претпоставуваме, Канаѓаните можат да најдат начини да уживаат во физичката интимност додека го штитат напредокот што сите сме го направиле во знаењата за Ковид-19“, заклучува извештајот на д-р Там.

Канада забележала повеќе од 129.000 случаи на Ковид-19, вклучително и 9.135 смртни случаи, според Агенцијата за јавно здравје на Канада.

извор: дневниновости.мк