Љубов и Секс

Недостатокот од интимен контакт повеќе од 7 дена доведува до сериозни последици за здравјето – Еве какви

Недостатокот од интимен контакт повеќе од 7 дена доведува до сериозни последици за здравјето – Еве какви

Благодарение на Интернетот може да научиме за многу работи, како на пример, дека одредени нешта во секојдневието се од голема корист за нашето здравје, за кои малкумина од нас се свесни.

Таков е случајот токму со интимните односи, а недостатокот од истите повеќе од една недела доведува до сериозни последици за здравјето. Еве и кои:

1. Стрес

Практикувањето на интимни односи со партнерот се многу практичен и пријатен начин за намалување на стресот. Според истражување спроведено во 2005-та година, водењето љубов со партнерот значително го подобрува психичкото и физичкото здравје на телото. Дополнително делува како вежба, што ги прави инти
мните односи идеални за слабеење.

2. Кардиоваскуларни проблеми

Сите ние знаеме дека оние кои воопшто не практикуваат физичка активност најчесто имаат проблеми со срцето. Бидејќи за интимните односи е неопходна физичка активност, токму истите го подобруваат здравјето на срцето и циркулацијата на крвта.

Редовните интимни односи воедно го подобруваат и самото интимно здравје.

3. Ниска самодоверба

Ако живеете со партнерот, доколку поминете повеќе од 1 недела без интимни односи, тоа може да предизвика да се чувствувате непосакувано. Можеби ќе започнете да мислите дека повеќе не го привлекувате, а тоа сериозно може да ја наруши вашата самодоверба.

Интимните односи се од големо значење, бидејќи за време на практикувањето на истите, се ослободуваат хормони кои ги балансираат нашите емоции.

извор: Нане