Љубов и Секс

Еве што се случува со вашето тело и ум по раскинувањето и како да го олесните

Еве што се случува со вашето тело и ум по раскинувањето и како да го олесните

Прекините не само што носат последици во форма на емоционална бура и страдање, туку можат да остават и физички траги на вашето тело.

Ако врската била долга и посебна и важна, лицето ќе мора да се справи со целата тежина што доаѓа со раскинување на таа врска. И покрај тоа што многумина ќе помислат и тврдат дека раскинувањето е само нешто со што се справувате во вашата глава, експертите велат дека тоа е процес што вклучува физички последици. Имено, со тага, лошо расположение и вознемиреност, скршеното срце може да предизвика високо ниво на стрес, чувство на исцрпеност, зголемен адреналин, па дури и физичка болка. Причината за ова лежи во хормоналниот и емоционалниот пресврт предизвикан од прекинот. Според Кејт Мекензи, сексуален терапевт и експерт за врски, хормоналните и емоционалните реакции на раскинување се резултат на соочување со ненадејна загуба.

Оваа загуба може да биде страшно тешка кога станува збор за личност со која некој поминал многу години и ја планирал иднината. Мекензи изјави дека во моментите на прекин, нашето тело се штити за да преживее ненадејна загуба. Резултатот е зголемување на нивото на хормонот на стрес (кортизол) до тој степен што нѐ спречува да живееме нормален живот, да размислуваме и да работиме нормално. Во полоши случаи, луѓето можат да завршат во состојба на шок, што доведува до прекумерна возбуда и неможност да се исклучи или до сосема поинаква реакција или целосно „исклучување“ и исцрпеност.

Сите овие последици се нормални, како што истакна Мекензи, затоа што раскинувањето со личност која многу ви значела во животот и со која сте биле поврзани, може да биде страшно тешко. Да се ​​изгуби партнер честопати значи да се изгуби чувството на сигурност и да се разниша животниот баланс и плановите иднината. Лицето кое страда од прекин честопати ќе ја преживее траумата на прекинот во главата, со што ќе си наштети на себе и ќе доведе до веќе споменатите психолошки и физички последици.

Како го олеснувате тоа?

Мекензи вели дека лекот лежи во нови ситуации, луѓе и искуства. Додека недели и месеци борба со раскинување може да изгледаат како цела вечност, крајот секогаш постои и излезот од таа тешка ситуација секогаш лежи во вас. Важно е да се присилите да се дружите, да имате нови авантури и да запознавате други луѓе. Новите работи во вашиот живот можат да го зголемат нивото на допамин во организмот, што ќе придонесе за „заздравување“. На крајот на краиштата, сите ние многу добро знаеме колку можат да бидат лоши прекини, но исто така мора да бидеме свесни дека ова не трае вечно и дека фокусирањето на сопствениот живот и на нови работи ќе го забрза процесот на закрепнување.

извор: курир.мк