Љубов и Секс

Дали знаете кога треба да кажете „НЕ“? На овие 6 видови секс не мора да се согласувате!

Дали знаете кога треба да кажете „НЕ“? На овие 6 видови секс не мора да се согласувате!

Ако сте паднале во токсична врска, знајте дека нездравите ставови продираат не само во личните односи, туку и во сексуалниот живот на парот.

Значи, сексот може да ви каже дека нешто не е во ред со вашата врска.

Секс кога не сте расположени

Во здрава врска, луѓето можат да го одбијат својот партнер и да се чувствуваат целосно пријатно. И партнерот сфаќа дека одбивањето не се однесува на него лично. Тој не се обидува да ве притисне, присили, да се спротивстави на вас, да ве спореди со претходните врски. Ако не сакате да имате секс, не правете го тоа. Не можете да одржувате тесна физичка интимност. Побарајте личност која ве сака повеќе од вашето тело и нема да замине само затоа што не сте биле расположени за секс.

Секс што не ви носи задоволство

Ако само едниот партнер добивс задоволство од сексот, тоа значи дека нешто не е во ред. Ниту еден од вас не треба да ја жртвува својата удобност или задоволство заради другиот. Таквите жртви не се прават секогаш под присила, честопати лицето ги игнорира сопствените потреби и желби. Важно е да создадете простор во односите за искрен и отворен разговор за сè што ве мачи, вклучително и проблеми во сексуалниот живот.

Секс во кој не покажувате емоции

Почитувањето и слушањето на преференциите на вашиот партнер е исто толку важно како и почитувањето на неговите граници. Ако не прифаќате никаква сексуална пракса, без разлика дали станува збор за лисици или анален секс, никој нема право да ве присили на тоа. Кога го перцепирате вашиот партнер како закана, без оглед дали е морално манифестиран или физички, вашата врска тешко може да се нарече здрава.

Секс што ве повредува

Во секој случај, ако чувствувате болка за време на интимноста, немојте да се присилувате да продолжите и обидете се да не се обвинувате себеси за разочарување на вашиот партнер. На крајот, секогаш имате можност да му дадете задоволство на други начини освен пенетрација.

Секс со партнер кој ве критикува

Сексуална врска за време на која се срамите од вашето тело – не станува збор за вашите комплекси, туку за непријатните коментари на вашиот партнер за вашиот изглед. Лице кое ја критикува вашата тежина, големината на градите или други карактеристики не заслужува да ве види гола. Сексот предизвикува многу емоции, и не смее да има срам меѓу вас. Дури и ако сè уште не сте научиле да го сакате своето тело, тоа не значи дека вреди да им дозволите на другите да не го почитуваат.

Секс во кој се чувствувате физички несигурни

Ако сакате момчето да користи кондом, тогаш тој треба да го стори тоа. Без премногу молби и убедувања од ваша страна. Кога станува збор за здравјето, аргументот од типот „непријатно ми е“ се чини смешно. Безбеден секс е единствениот секс кој треба да се има.

извор: попара.мк