Љубов и Секс

Дали и вам ви се случило ова?! Зошто имате кога сте заљубени?

Дали и вам ви се случило ова?! Зошто имате кога сте заљубени?

Во нашиот организам тогаш се случуваат промени

Кога ќе се вљубиме, се случуваат промени во нашето тело.

Хормонот на среќа се лачи повеќе.

Но, тоа не е единствената промена што ни се случува.

Ако сте „свежо“ заљубени, овие денови може да имате проблем со несоница.

Во фазата на „залажување“, карактеристична за почетокот на врската, организмот е возбуден и затоа не можеме да заспиеме толку лесно.

Авторот на книгата „Зависност од љубов: секс, романса и други опасни дроги“, Атли Ен Веир, објаснува дека науката докажала дека заљубувањето влијае на нашиот мозок на ист начин како и дрогата.

„Вљубената личност често не спие ноќе , а знаеме колку е важен сонот за здравјето“, вели Веир.

„Во такви околности, исцрпеноста се смирува како камчиња што на почетокот не чувствуваме како товар, но кога тие ќе се претворат во карпа, тогаш не ни е тешко да се справиме со тоа.

Со оглед на тоа дека несоницата значително ја намалува моќта на концентрација, а во фазата на заљубување сме опсесивно фокусирани исклучиво на партнерот, тешко е да ги извршуваме редовните активности, иако на почетокот сме биле енергични.

Студија за време на која биле скенирани мозоци на 75 заљубени луѓе, открило дека тие често чувствуваат болка во градите, што е предизвикано од зголемена активност во делот на кортексот поврзана со чувството на страв. Повеќето испитаници, исто така, имале благи стомачни тегоби, слично како и пред испити, интервјуа за работа или јавни настапи.

Ова е само еден од индикаторите за тоа што прави заљубеноста, но за среќа, оваа фаза, во овој случај, не трае премногу долго, па последиците не мора да бидат големи.

извор: попара.мк