Љубов и Секс

3 најчести причини зошто сегашните партнери се љубоморни на бившите: Проверете дали негде грешите

3 најчести причини зошто сегашните партнери се љубоморни на бившите: Проверете дали негде грешите

Љубомората честопати може да ги уништи дури и навидум најскладните емоционални врски

Љубомората е чувство за кое психолозите тврдат дека е карактеристично за несигурните луѓе, но ако е неконтролирана, може да биде сериозен проблем во врската.

Често се случува мажот да биде љубоморен на поранешниот партнер на својата девојка, постојано да се споредува со него, да ја распрашува девојката за нејзината мината врска и да живее во постојан страв дека ќе биде оставен.

Таквата љубомора многу често ја уништува врската.

Психолозите издвоија 3 причини зошто партнерот е љубоморен на вашиот поранешен.

1. Повремено зборувате за бившиот

Бидете искрени и запрашајте се колку често му го споменувате бившиот на вашиот сегашен партнер. Можеби ви изгледа нормално да му кажете каде сте биле на одмор со бившиот, затоа што мислите дека тоа сте го оставиле зад себе.

Но, тоа не значи дека на вашиот партнер му е пријатно да слуша вакви приказни. Тој секогаш се преиспитува и несвесно се споредува, се прашува дали е сличен на вашиот бивш и дали може да ви даде сè што можел поранешниот. Со тоа, му создавате чувство на несигурност.

Исто така, вашиот нов партнер не сака да ве слуша како велите дека песната што ја слушнавте ја обележала вашата врска со бившиот. Особено ќе му пречи ако вие како двојка немате заедничка песна.

2. Имате „багаж од минатото“

Обично ваква е ситуацијата со поискусните парови кои имаат долги врски и бракови зад себе, така што секој од нив носи свој тежок багаж од минатото.

Тие имаат тенденција да си раскажуваат еден на друг приказни од „минатите животи“, што во одреден момент може да предизвика љубомора кај еден од партнерите.

Многумина бившите ги изневериле емотивно, физички или и на двата начина. Ова резултира со губење на доверба кај лица од спротивниот пол.

Тие постојано бараат знаци на измама и причина за љубомора, а новите партнери често се сомневаат дека нивните сегашни партнери би можеле да ги изневерат токму со оние бивши од кои доживеале изневерување.

3. Лична несигурност

Некои партнери се плашат од прељуба поради лична несигурност поради изгледот или особините што сметаат дека не се доволно добри за нивниот сегашен партнер.

Ако жената мисли дека поранешната партнерка на нејзиното момче била позгодна од неа, таа секогаш ќе се чувствува несигурно, иако веројатно нема да го признае тоа гласно.

Таа честопати ќе се труди да изгледа како неговата поранешна, да ја смени бојата на косата и/или стилот на облекување, особено ако нејзиниот сегашен партнер вербализира дека претходната изгледала добро и дека нејзиниот физички изглед е всушност разбирање за идеалот за женската убавина, тука настанува нерешлив проблем.

Не земајќи ја предвид физичката убавина и фактот дека сегашниот партнер повеќе не е со бившата, сегашните се подготвени да направат скандал.

Истото важи и во спротивниот случај, односно кога станува збор за љубомората кај мажите.

извор: попара.мк