Љубов и Секс

Љубомора меѓу партнерите: Колкава доза може да биде корисна, а колку погубна?

Љубомора меѓу партнерите: Колкава доза може да биде корисна, а колку погубна?

Љубомората е сложена емоција. Сепак, иако е сложена како емоција, таа е и неверојатно честа појава. Сите сме почувствувале одредено ниво на љубомора во одреден момент од нашиот живот, а некои тоа го чувствуваат секој ден.

Кога некој е љубоморен, може да почувствува широк спектар на емоции, од лутина, преку скептицизам, до срам… и речиси сè помеѓу овие чувства. Сепак, љубомората како концепт и сложена емоција е длабоко вкоренета во психологијата и вековните обиди на експертите да не доближат до основните карактеристики на оваа емоција која ни задава толку многу болка.

Љубомората е предизвикана од голем број фактори, но конкретно во партнерските односи и врски, најчест предизвикувач за љубомора е кога некој ќе почувствува дека е лично загрозен во врската за која се грижи. Оваа закана најчесто доаѓа од трето лице и прави некој да се чувствува како вишок или само „заменет“. На пример, момче кое започнува расправија кога неговата девојка ќе добие СМС порака од друг маж. Или можеби кога ќе наидеме на бивши кој сега има некој нов да се држи за рака.

Ова се вообичаени предизвикувачи за љубоморна личност, но можеме да се чувствуваме загрозени и во врски кои не се љубовни. На пример, пријателства, соработници, членови на семејството итн.

Некои луѓе едноставно се повеќе склони кон љубомора од другите, а тоа, како што објаснува психологијата, се должи на психолошки фактори кои можат да доведат до тип на љубоморна личност: ниска самодоверба, анксиозност, нерасположение, депресија, посесивност, несигурност, страв од напуштање. , зависност – приврзаност во стилот на анксиозност.

Кога нечија личност е заматена од некој или од сите овие фактори, љубомората е составен дел од нивната севкупна емоционална личност. Ова ги прави долготрајните и значајни врски, романтични и пријателски, многу потешки за нив.

Иако понекогаш љубомората може да го отвори нечиј ум и на крајот да биде корисна, таа исто така може да направи голема штета во врската.

Без разлика дали сте тој што е љубоморен на врската или вие сте тој што „горат“ од љубоморни сцени и изјави, оваа емоција може да ја уништи врската и да доведе до тој степен на желба да „бегате“ од таква врска.

Тогаш веќе не е прашање колку сакаш некого и ги прифаќаш неговите маани, туку станува прашање за „борба за живот и здрав разум“. Бидејќи често во таквите врски, каде едниот партнер е повеќе љубоморен, оваа емоција обично создава проблеми кои инаку не би постоеле. Ако нема причина за вистинска загриженост, љубоморната личност е едноставно несигурна.

Љубомората може да биде штетна и за менталното здравје. Ова често се случува кога некој ќе стане премногу опсесивен за врската и сè што прави партнерот толкува како ситуација кога треба да ја изрази својата љубомора. Ова може да вклучува следење лично и/или онлајн, судење на другите, „шпионирање“ на телефонот или компјутерот на вашиот партнер и многу повеќе.

извпр:попара.мк