Радио Милева
Веднаш ги препознал

Лекарите му ги пуштале неговите песни: Вака изгледале последните моменти на Тозовац во болница

Лекарите му ги пуштале неговите песни: Вака изгледале последните моменти на Тозовац во болница
фото:антонио ахел/ата имиџис

Легендарниот фолкер Предраг Живковиќ Тозовац почина на 86-годишна возраст по неколку недели борба со вирусот корона.

Пејачот беше отпуштен од КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ во петокот, а потоа во неделата беше итно примен на Воено-медицинската академија поради влошување на неговата состојба. Тозовац во тоа време имаше исклучително низок крвен притисок, тој не рече скоро ништо, а белите дробови беа во многу лоша состојба.

Според извор од оваа клиника, легендарниот пејач бил интубиран и потоа се освестил.

Лекарите направија се за да го спасат, а со цел персоналот да ја провери неговата состојба на свест, тие му ги пуштија неговите песни, кои тој веднаш ги препозна. Сè беше сторено за да се спаси, но набрзо следеше реанимација.

За жал, Тозовац почина, а според изворите, смртта следела пет минути по полноќ, на 6 април.

Предраг Живковиќ Тозовац е роден во Краљeво во 1936 година. Зад себе ги остави најголемите хитови на српската народна музика. Во октомври 2012 година тој доби диплома за заслужен граѓанин на градот Краљево.

Останати вести од Радио Милева