Живот и Стил

Ледени грилијаш чоколадни коцки: Најубавиот летен десерт!

Ледени грилијаш чоколадни коцки: Најубавиот летен десерт!

Состојки на кора:

  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 150 – 200 мл млеко за преливање

Состојки на крем:

  • 800 мл млеко
  • 6 лажици шеќер
  • 6 жолчки
  • 7 лажици брашно
  • 200 гр чоколадо
  • 250 гр маргарин
  • 100 гр шеќер во прав

За грилијаш:

100 гр ореви 200 гр шеќер

Подготовка:

Изматете ги белките со шеќерот за да се раствори шеќерот целосно и да се добие цврста пена.

Додадете го брашното и комбинирајте го во блендер за храна, а потоа протресете ја смесата во намастен или обложен плех со димензии 23 х 33 см, израмнете и печете. Ако тавата е малку поголема, зголемете ја за една белка. Печете помеѓу 20 и 25 минути. Кората е малку црвеникава, повеќе жолтеникава на врвот.

Испечената и уште топла кора прелијте ја со млеко и оставете ја да се апсорбира и да се олади. Истурете ја целата количина млеко за да стане сочно.

Измешајте жолчки, шеќер, брашно и 100 – 150 мл млеко и оставете го остатокот од млекото да зоврие, па згответе ги изматените жолчки и мешајте додека не се згусне. Кога ќе се згусне, тргнете го од оган, додадете го чоколадото и мешајте додека не се стопи и не се соедини со филот. Покријте со фолија и оставете да се излади.

Се топи шеќерот на средна топлина, се додаваат оревите, се промешува, се тресат на хартија за печење. Оладената мешавина се меле, најдобро е да имате и мали и големи парчиња во блендерот.

Изматете го маргаринот и шеќерот во прав додека не се запени, а потоа додадете го кремот и изматете. На крај, ставете ја мешавината од ореви. Нанесете го целиот фил врз кората, израмнете и декорирајте по желба. Изладете добро.

Пријатно јадење!

извор: курир.мк