Промотер

Култните „Мизар“ со уште една нова песна како вовед во шестото указание – „Изгорен од ова сонце“ (ВИДЕО)

Култните „Мизар“ со уште една нова песна како вовед во шестото указание – „Изгорен од ова сонце“ (ВИДЕО)

„Изгорен од ова сонце“ е новата песна со која „Мизар“ ги трансформира човечките појави на оваа планета во сериозни музички дела, тешки чувства со кои многумина од нас се борат. Овојпат помалку темната и посветлата, единствена музика на „Мизар“ ја потпишува Горазд Чаповски, а како автор на текстот му се придружи и Зоран Тортевски, пејач со исклучителен, длабок глас. Специфичниот визуелен дел на песната „Изгорен од ова сонце“ е оригиналната слика на македонскиот уметник Никола Пијанманов, чии дела веќе ја красат визуелноста на материјалите на „Мизар“.

Низ четири децении постоење (кои се одбележаа во 2021 година), „Мизар“ силно влијаеше на создавањето на македонската рок сцена и се здоби со статус на најавтентична православна панк група.

Пеејќи на својот мајчин Македонски јазик и вешто комбинирајќи ја византиската музика и црковното пеење со современата музика алтернативни готски трендови, „Мизар“ сè уште многу импресивно изразува критички став за општествени, општествени и политички теми. Песната „Изгорен од ова сонце“ раскажува како човекот, немајќи основа за своето постоење, престојува во овој лицемерен, лажно претставен свет. Обземен од таков немир и страв, мисли дека е најдобро да избега. Сака да се скрие од обесхрабрувањето и бората и моли да добие крилја и да лета некаде далеку, каде што конечно ќе го добие толку потребниот мир.

Останати вести од Промотер