Промотер

Култниот македонски бенд „Мизар“ издаде нов сингл – „Messengers of Downfall“ (АУДИО)

Култниот македонски бенд „Мизар“ издаде нов сингл – „Messengers of Downfall“ (АУДИО)

Култниот македонски бенд „Мизар“ издаде нов сингл под наслов „Messengers of Downfall“. Бендот е со сигурност еден од пионерите на темниот звук на овие простори, дури и по 40 години, создава и изведува подеднакво моќно, предводен од длабоките вокали на Зоран Тортевски, со кого исклучително толкува специфичен израз базиран на словенско црковно пеење. Иако „Мизар“ во основа е рок бенд, звуците на македонските етно и византиски традиции течат низ нивниот звук. Некогаш поизразено, некогаш послабо, секогаш придружено со карактеристичниот вокал на Тортевски, идеално потопен во целокупната темна атмосфера.

„Messengers of Downfall“ (во превод „Гласници на падот“) е песна за енергијата на човечката душа, чиј контекст е поразбирлив со преводот, и за која нејзиниот автор вели: „Човекот не разликува добра мисла од лоша, без да знае како енергијата е иста за сите луѓе. “гласници на падот“ се демони, лоши мисли или пораки (дезинформации), додека музиката е порака за добра енергија.“

Музиката е напишана од Горазд Чаповски, гитарист и единствениот постојан член на „Мизар“ од основањето на групата (1981). Сегашниот состав го сочинуваат: Зоран Тортевски (вокал), Пеце Китановски (бас) и Златко Симионски (тапани). Вокали во придружба се Петар Георгиевски, Бранко Илиевски и Иван Петковски, аранжманот го потпишуваат „Мизар“ а продукција Златко Симионски и Горазд Чаповски.