Љубов и Секс

Конечно откриено: Еве дали побрзо се заљубуваат мажите или жените

Конечно откриено: Еве дали побрзо се заљубуваат мажите или жените

Постојано се зборува како мажите се оние кои што секогаш побрзо се заљубуваат. Дали е тоа вистина или пак само обичен мит? Едно истражување од овој вид се состоеше од прашалник пополнет од 172 студенти од еден колеџ. „Мажите“, според оваа студија, се заљубувале порано и овие резултати укажуваат дека жените не се оние кои повеќе кои порано се заљубуваат, како што претпоставува општеството.

Нил Лемон, психолог со седиште во Лондон, смета дека луѓето генерално гледаат на мажите како попрагматични, па дури и како да се обидуваат да избегнат сериозна, посветена врска. „Сепак, меѓучовечката врска што значи нешто е подеднакво важна и за мажите и за жените. И без оглед какви социјални и културни норми бараат мажите да бидат јаки и еластични, реалноста е дека добар живот за маж обично вклучува длабоки и значајни односи полни со убов “.

 

Мажите имаат тенденција да бидат повеќе ентузијасти во врска со потенцијалниот партнер, но исто така и поверојатно да бараат „подобра опција“. А, кога станува збор за тоа што може да биде причината поради која тие се за заљубуваат побрзо, експерите изјавуваат дека преку еволуцијата, жените развиле поголема претпазливост – и од добра причина.

 

Меѓутоа, кога станува збор за изрекувањето на фразата „Те сакам“, Нил верува дека мажите го водат патот, повторно, затоа што жените генерално се повеќе свесни за ризиците: „Затоа, со помала веројатност тие изразуваат длабоки чувства сè додека не се доволно уверени во мажот.

 

Како и да е, фактот дека некој хетеросексуалец смета дека е заљубен не гарантира дека оваа љубов ќе трае долго. Иако мажите побрзо се снаоѓаат со потенцијален партнер, сепак има поголема веројатност да бараат„ подобра опција.

Извор: Попара.мк