Љубов и Секс

Компромиси кои никогаш не треба да ги правите во врската

Компромиси кои никогаш не треба да ги правите во врската

Сериозна врска на некој начин значи спојување на два животи во еден и кога тоа ќе се случи, двете страни треба да направат одредени компромиси во одреден момент. Секако, постојат помали и поголеми компромиси, но и работи околу кои не треба да има компромис во врската.

Во прилог на вашето здравје и безбедност, која никогаш не смеете да ја загрозите, подолу се 5 компромиси на кои не треба да се согласите во врската, колку и да го сакате партнерот.

1. Нема компромис околу вашите соништа и цели

Особено кога сте млади, морате енергично да одите кон вашите соништа и цели. Зрел партнер, кој ве почитува, ќе ги почитува вашите цели и ќе ве поддржува во нивното остварување. Ако се откажете од нечии соништа поради некого, можеби ќе му замерите подоцна, што ќе создаде проблеми во вашата врска или брак.

2. Нема компромис околу вашите вредности

Ако веќе долго време знаете кои се вашите животни приоритети и вредности што ги цените, не менувајте се само за да ја задоволите другата страна. Без разлика дали станува збор за здравје, кариера, вера… не правете компромиси за кои сметате дека навистина не сакате да ги направите. Почекајте некој да ги разбере и почитува.

3. Нема компромис за начинот на живот

Одамна знаевте дека сакате да имате две деца и дека сакате да живеете во помирна средина, а завршивте со личност која воопшто не сака деца и само живот во центарот на градот доаѓа во предвид. Иако на почетокот може да изгледа дека се согласувате со оваа втора варијанта, факт е дека во една таква врска едната страна секогаш ќе биде бедна. Затоа, најдобро е да престанете да одложувате неизбежно и да ја прекинете врската. Нема смисла ниту еден од вас да губи време ако веќе сте сигурни дека вашите животни визии никогаш нема да се усогласат.

4. Нема компромис околу семејството и пријателите

Пазете се од секој партнер што ќе ве спречи во намерата да се видите со семејството и пријателите. Нормално е, се разбира, да ги гледате помалку сега кога поминувате повеќе време со вашиот партнер, но одреден вид на посесивност, што може да направи да се чувствувате посебно и посакувано на почетокот, ќе создаде проблеми во врската со текот на времето. Здравите пријателства и, воопшто, семејните односи ни помагаат да изградиме поздрави односи и посреќен живот. Затоа бегајте од партнер кој мисли дека не ви треба никој освен него во вашиот живот.

5. Нема компромис за тоа колку вредите

Сите треба да очекуваме дека другата страна ќе се однесува со нас со љубов и почит. Нашите партнери треба да бидат со нас во добро и зло. Она што не треба да го правиме е да направиме да се чувствуваме лошо за себе. Не страдајте од каква било форма на злоупотреба во вашата врска. Нездравата комуникација, во која вашата вредност е намалена, може сериозно да ја наруши вашата самодоверба. Затоа, штом почувствувате дека другата страна се обидува да ја намали вашата вредност, прекинете ја таа врска.

извор: Попара.мк