Живот и Стил

Комбинирајте ја со сос или месо: Трик со помош на кој палентата станува одлична ужинка и прилог за оброк

Комбинирајте ја со сос или месо: Трик со помош на кој палентата станува одлична ужинка и прилог за оброк

Ова нејверојатно е еден од најефтините, најбрзите, а и највкусните оброци кои може да ги подготвите.

Ништо полесно, а толку вкусно!

Подгответе палента на овој начин и послужете ја како прилог за ручек или ужинка со сирење, чили или сос од домати… Нема да погрешите за што и да се одлучите. Пробајте и потпечена палента со компири за вкусна вечера.

Состојки:

– половина килограм палента

– 100 гр. масло

– вода

– зачини

Подготовка:

Истурете вода во тенџере, посолете и оставете да проврие.

Додадете ја палентата и мешајте без престан, па посолете, ставете бибер и додадете зачини по желба.

Кога ќе стане кремаста, додадете масло, а потоа мешајте додека не биде сосема компактна.

Палентата оставете ја да се излади. Кога ќе се излади и зацврсти, пресечете ја во форма по желба. Тогаш загрејте малку масло во тавче, па пропржете ја додека не добие златна кора и не стане крцкава.

На здравје!

извор: точка.мк