Живот и Стил

Кој е вистинскиот парфем за вас?

Кој е вистинскиот парфем за вас?

Парфемот го нагласува стилот, личноста и чувствата на една личност.
Секој сака да има добар парфем, но не секој може да го избере за себе.

Олфкацијата е едно од најинформативните чувства на една личност.
Научниците објаснуваат дека љубовта на прв поглед не зависи од изгледот, како што многумина веруваат, туку од постојниот мирис. Затоа, изборот на парфем е многу важен за понатамошниот живот на човекот. Тој е главната компонента на сликата, и жените и мажите. Парфемот го нагласува стилот, личноста и чувствата на една личност.
Секој сака да има добар парфем, но не секој може да го избере за себе. Тука се поставува прашањето: “Можете ли да го изберете вистинскиот „вкус“?
Мирисот на чад беше најстариот мирис што го знаеше лицето. Нашите предци го карактеризираа според тоа како и што го запалија на клада.
Зборот парфем – „perfummum“ латински, кои произлегуваат од „fummum“ – чад и „за“, што значи „преку“ или „по“.
Околу три илјади години п.н.е. д., кога египетската цивилизација почна да се развива, многу се претпостави дека кога ќе мириса на чад, молитвите кон боговите, ќе се чуе побрзо. Постепено чадот влегол во традицијата, бил претворен во темјан. Од овие моменти различни вкусови се мешаа, предизвикувајќи ги овие или тие чувства.
Не многу луѓе знаат дека Гранд царицата на Египет Клеопатра достигна самиот врв во уметноста, во насока на заведување на мажите, без никакви ограничувања. Некои од неговите тајни не се познати до ден-денес. Но, еден од нив, познат, беше токму парфем, во состав што вклучуваше широко распространета ткаени билки.
Меѓу мажите кои беа љубители на парфем, императорот на Франција Наполеон Бонапарта стоеше надвор. Благодарение на неговата страст за извонредни мириси, тој и помогна на Франција да преземе водство во понатамошното производство и проучување на духови.
По парфимерната уметност, која почна да се шири многу од дваесеттите години, Париз стана најпознат „шик“ капитал во светот.
Всушност, парфемите вклучуваат испарливи компоненти кои се раствораат во алкохол. Затоа, квалитетот на мирисот зависи од чистотата на екстрактите содржани во алкохолот. Вообичаено, во парфемот се додаваат различни бои и мириси.

Класификацијата на парфемот е различна .

Сè зависи од количината на миризливи супстанции. На прво место се духовите, бидејќи тие содржат најголем број на такви супстанции, приближно, 15-35%.
На второ место тоалет парфем, околу 18%. Третото место е окупирано со тоалетна вода, количината на миризливи супстанции во неа е од 5 до 10%. Колона содржи околу 3-5%, го зазема четвртото место. Конечната фаза е спреј, се состои од само 3% од ароматични супстанции.
Генерално се верува дека упорноста на мирисот повеќе зависи од мирисните фиксатори.
Всушност, издржливоста зависи од компонентите, кои се нарекуваат „основни ноти“. Тие се есенцијални масла. Како што знаете, постојат различни видови на масла. Многу фирми кои се занимаваат со производство на парфем, ја имаат својата тајна за продолжување на истрајноста, која е достапна само за избрани поединци.

Како, тогаш, да се купи парфем? 
Да понудиме неколку совети:
1. Ако ви се допадна мирисот од друго лице, не го купувајте, бидејќи аромата е во голема мера искривена, се меша со козметиката.
2. Пред купување, купете сонда.
3. Нанесете мала количина парфем на дланката на вашата рака, и на крајот од денот можете да ги оцените. Мора да се запомни дека првите сензации на парфемот доаѓаат петнаесет минути по нејзината примена. Исто така, треба да размислите дека во текот на денот температурата на вашето тело се менува, земате различни видови на храна, имате физички стрес и многу други фактори. Затоа, заклучоците треба да се направат на крајот од денот.
4. Во текот на денот, можете да аплицирате парфем 3 пати.
5. Не нанесувајте парфем во големи количини, бидејќи други може да бидат непријатни.
Во различни периоди, употребата на парфемот беше најважниот атрибут потребен за прекрасен секс за да се максимизира женственоста, елеганцијата и шармот. Тоа е толку убаво да се почувствува уникатната арома на вашиот омилен парфем