Радио Милева
културна, ТВ и музичко-естрадна легенда

Кој беше и колку е значаен Миња Субота за телевизијата, музиката, културата, детското творештво… (ФОТО)

Кој беше и колку е значаен Миња Субота за телевизијата, музиката, културата, детското творештво… (ФОТО)

Легендарниот српски телевизиски водител и автор Миња Субота почина утрово на 82 -годишна возраст. Во саботата итно бил пренесен во болница. Тој беше префрлен на пулмологија поради болест со која се бореше долго време.

Миња Субота по струка бил дипл. инж.на  електротехника, инаку познат српски композитор, музичар, забавувач и водител, но и фотограф. Тој беше автор и водител на долгогодишната серија за деца „Музички тобоган“ на РТС  и голем број други серии.

Миња Субота е родена во Сараево на 8 ноември 1938 година како Милан Субота, од таткото Анте и мајката Десанка. Семејството Субота е српско православно семејство од Петрово Поље во Далмација, а таткото на Миња, Анте, по потекло од Дрниќ во Петрово Поле, е роден и живеел во Сплит. По завршувањето на студиите за електротехника во Белград, Анте се оженил со Десанка од Сараево, каде ги добиле синовите Александар „Саша“ (1935) и Милан „Миња“ (1938). Во 1942 година, тој се преселил со своето семејство во Загреб, како инженер во Главната пошта, каде што биле поштедени од усташите. По војната, тие се преселиле во Белград.

Основно училиште и гимназија Миња завршил во Белград. Го посетувал нижото и средното музичко училиште „Станковиќ“, а на Електротехничкиот факултет во Белград се стекнал со диплома по електротехника. Што се однесува до образованието во областа на фотографијата, тој има дипломи: „Famous Schools International“ и француска диплома „Европска куќа за фотографија од Шалон-сур-Сан“. Како композитор, напишал многу композиции од популарна музика и шансони, а како вокален солист сними голем број плочи од оваа област во Југославија и Русија. Неговите композиции се изведувале на многу фестивали. Некои познати композиции се: „Хомо, хомини“, „Чувар на паркот“, „Биди љубезен со неа“, „Чекај ме“, „Додека те сакам“, „За еден ден“, „Сина музика“ итн.

Од 1970 до 1975 година, тој настапувал со групата „Оне и они“ со Далиборка Стојниќ, Жарко Данчуо (подоцна со Боба Стефановиќ во 1970 година) и Лидија Кодриќ. Во својот композициски опус за деца, тој компонираше песни темелени на стиховите на најистакнатите српски поети, кои се пеат денес во предучилишните установи и училиштата и станаа дел од детската музичка литература во Србија, а генерации пораснаа со нив. Меѓу другите, ова се песните: „Децата се украс на светот“, „Отидовме во Африка“, „Им реков на брезата и тополата“, „Телефонија“, „Фестивал на зеленчук“, „Круг“, „Фокс се разболе “, итн.

Тој, исто така, состави циклус песни „Још нам само але фале“ кои се темелат на стихови од Љубивоје Р’шумовиќ. Тој е автор и водител на серијата „Музички тобоган“, која се емитуваше осумнаесет години и претставува рекордна серија според гледаноста и популарноста на една телевизиска програма. Благодарение на таа серија, најпознатите српски композитори составија над сто и педесет композиции темелени на стихови на поети за деца, од кои многумина станаа детски евергрини.

Како уметник, тој ги извршуваше функциите претседател на Здружението на поп -уметници на Југославија и Србија, а долги години беше во управните одбори на Сојузот на композитори на Србија и Здружението на џез, поп, рок и рок музичари на Србија. Беше член на програмскиот совет на „Змејовите детски игри“. Учествувал во работата на многу жирија на најголемите музички настани во земјата и странство. Одржал стотици добротворни концерти.

Во Крушевац, тој беше прогласен за почесен граѓанин и ја доби титулата „Витез од Чарапанија“ за неговите несебични напори во работата со децата од овој град. Ја напиша книгата „Како го забавувавме Тито“. Член е на Здружението на композитори на Србија, Здружението на џез, поп, рок и рок музичари на Србија и УСУФ на Србија. Неговата сопруга беше новинарката Бранка Јеремиќ Субота (1949-2018).

 

Останати вести од Радио Милева