Радио Милева
„дебело конто“

Кои се најплатените пејачи од Србија: Младите ѕвезди полека ги стигаат постарите по годишната заработка (ФОТО)

Кои се најплатените пејачи од Србија: Младите ѕвезди полека ги стигаат постарите по годишната заработка (ФОТО)

Претходната година беше многу плодна и профитабилна за естрадните уметници, покажуваат официјалните документи. Според податоците на Агенцијата за економски регистри, Саша Матиќ заработил најмногу пари во 2022 година.

Неговата компанија „СМ мјузик“ преку која работи оствари вкупен бруто промет од 1.050.000 евра. Од таа бројка, по одбивањето на оперативните трошоци од 315.000 евра, како и државниот данок од 75.000 евра, на Саша ќе му останат 662.000 евра.

Како што се очекуваше минатата година,на врвот на листата на најбогати забавувачи е Светлана Цеца Ражнатовиќ. Бруто оперативните приходи на нејзината фирма „Цеца мјузик“ во 2022 година изнесувале 1.886.000 евра, но пријавиле трошоци од 1.260.000 евра, па пејачка откако платила државен данок од 94.000 евра, завршила со нето приход од 532.000 евра. .

Со огромна заработка може да се пофали и Милица Павловиќ. Има најголем скок во однос на 2021 година (дупло повеќе), па така на крајот на 2022 година компанијата „Сењорита мјузик“ имала бруто приход од 555.000 евра. На кого ќе му бидат одбиени годишните трошоци од 272.000 евра, како и данокот од 31.000 платен на државата, Павловиќ ги има останатите 252.000 евра.

Јелена Карлеуша овој пат ја доведе својата фирма во загуба, иако имаше одличен бизнис. Во 2022 година оствари вкупен промет од 170.000 евра. Во АПР пријавила дека имала трошоци од 73.000, платила данок од 9.000 евра и дека платила персонален данок од 152.000 евра, па фирмата на Јелена „ЈК Ентертејнмент“ завршила со загуба од 64.000 евра. . Забележливо е дека претставниците на помладата генерација во 2022 година ќе заработат огромни суми на пари, како што покажуваат официјалните податоци на АПР, а некои од нив се и блиску до најголемите музички ѕвезди.

Најдобар меѓу нив е Михајло Веруовиќ Војаж. Ја отвории фирмата „Војаж Београд“ на почетокот на 2022 година и пријави дека има вкупен промет од 318.000 евра. Имал трошоци од 30.000 евра, платил 29.000 евра државна такса, а му останале само 259.000 евра.

Исто така, Теа Таировиќ е на врвот по заработка. Преку фирмата „Теа Таировиќ Медиа“ од Нови Сад пријавила бруто приход од 356.000 евра, но и дека имала огромни трошоци од 251.000, плус државна такса од 17.000. На крајот добила нето сума од 88.000 евра.

Фото: Инстаграм принтскрин

Останати вести од Радио Милева