Љубов и Секс

Кога жените имаат најсилен сексуален нагон?

Кога жените имаат најсилен сексуален нагон?

Дали некогаш сте се прашале како стареењето се одразува на вашето либидо, односно сексуалната желба? Колку долго ќе биде висока желбата за сексуална интимност и кога тој нагон ќе биде најизразен? Научниците имаат одговори.

Се чини дека во сево ова најголемата улога не ја игра ни партнерот, ни љубовниот статус на жената, туку биолошкиот часовник и неговото отчукување. Во 30-тите и раните 40-ти години жените најчесто откриваат нова страна на својата сексуалност и омилена активност им станува токму забавата во кревет.

Стручњаците оваа појава ја објаснуваат со отчукувањето на биолошкиот часовник и желбата да се „искористат преостанатите години за создавање потомство“.

Во студијата објавена во списанието Personality and Individual Differences учествуваа 827 жени поделени во три групи: висока плодност (18 до 26 години), ниска плодност (27-45) и менопауза (46 години и нагоре).

Врз основа на одговорите на учесничките, научниците откриле дека женита на возраст од 27 до 45 години имаат „засилен сексуален нагон како одговор на намалувањето на плодноста“ и дека имаат „чести сексуални фантазии и активен сексуален живот, па се подготвени и за секс без обврски“.