Љубов и Секс

Кое е вистинското значење на зборот „Те сакам“ ?

Кое е вистинското значење на зборот „Те сакам“ ?

Сите го кажуваме тоа. Понекогаш го чувствуваме, a понекогаш не. Сепак, многумина не разбираат што навистина значи зборот „те сакам“.

Дали сте сигурни дека сакате такво искуство, да сакате некого и да бидете сакани за возврат?

Затоа што она што повеќето од нас го нарекуваат „љубов“ најчесто не е вистинска љубов. Можеби така изгледа, се чувствува или делува, но тоа е далеку од љубовта по која најмногу копнее нашето срце.

Љубовта е вистинска, чиста и искрена.

Од сите западни јазици, англискиот е убедливо најсиромашен кога станува збор за опишување на најбогатата, најдлабоката, повеќедимензионална сила што ги движи нашите човечки животи.

На санскрит има 96 зборови кои се користат за опишување на различни видови љубов. Стариот персиски има 80, грчкиот три, а англискиот само еден.

„Го сакам мојот пријател и би направил се за него“

„Ги сакам мојот живот, природата и Бог“

„Сакам чоколадо и палачинки“

„Го сакам звукот на дождот навечер“

Сите овие се различни изрази на љубов. Сепак, на повеќето од нас им недостасува фундаменталниот факт дека секогаш кога ќе кажете „те сакам“, почнувате со јас.

Што ако „те сакам“ значи „сакам како се чувствувам кога сум со тебе“?

Зарем тоа не би ја направило љубовта внатрешна работа?

И ако љубовта е внатрешна работа, што ако е и избор? Избор како: „Те сакам затоа што избрав да те сакам“, или „затоа што сакам да те сакам“, или како што би рекол Пабло Неруда, „затоа што не знам за друг начин“.

Што ако одлучите да се сакате себе денес?

Што ако денес одлучите да се прифатите онакви какви што сте и каде сте и престанете да се гледате себеси како несовршени, скршени или погрешни?

Што ако денес се соочите со огледалото и си речете: „Те сакам, се грижам за тебе и ќе дадам се од себе да продолжам да те сакам секогаш“ ?

Што ако денес би можеле да изберете да се отворите за можноста дека најголемата љубов е онаа што ја чувствувате кога целосно ќе се поврзете со суштинскиот дел од вас што живее длабоко во вашето срце?

И секогаш кога ќе ја споделите оваа љубов со другите, таа се враќа кај вас затоа што вашето срце е изворот на таа љубов.