Живот и Стил

Ќе ви бидат од корист: Златни правила за готвење тестенини

Ќе ви бидат од корист: Златни правила за готвење тестенини

Некои едноставно ќе кажат дека се работи за стара работа, но оние што ги прават првите независни чекори за готвење сигурно ќе најдат нешто за себе.

Тестенината е секогаш едноставно решение за брз ручек и вечера. Ако се придружите на покомплексен сос, тоа може да биде Екслузивно мезе, дури и за празнични оброци. Но, најдобриот сос во светот паѓа во водата, ако се меша со лошо варени тестенини.

И за да се избегне ова, само следете неколку совети.

  1. Вид на тестенини – Не сите тестенини се исти, обидете се со неколку различни производители и најди ги оние кои најмногу ви одговараат.
  2. Голем сад – Тестенините се разиграни – им треба простор за слободно движење. Една од најголемите грешки што може да направите е да ставите тестенини во мал сад. За половина килограм тестенини, најдобро е да земете тенџере со најмалку осум литри. Нема да ви треба капакот.
  3. Вода – Од сите страни бомбардирате за важноста на водата – пијте многу вода, вода ова, вода она. Тестенините мора да се готват во многу вода, да не дојде до моментот да се залепат. Околу половина килограм тестенини треба околу 7 литри вода. Дали мислите дека сме преувеличиле? Прашајте ги Италијанците.
  4. Сол – Треба да се додаде многу сол во целата таа вода. Тестенината е природно не солена, а најдобриот начин да се раствори рамномерно е да се додаде сол во водата. На 7 литри вода додадете една лажица морска сол.
  5. Мешање – Повремено се мешаат тестенините. Три до четири пати во 10 минути ќе биде доволно.
  6. Маслото – е сосема непотребно. Ако ги следите горенаведените упатства, тестенините нема да се залепат, а маслото само ќе ги направи мрсни, па сосот нема да биде добро фатен за ѕидовите на тестенините.
  7. Плакнење – Тестенините не смеат да се исплакнат. Водата во која тестенините се готват содржат скроб и придонесуваат за вкусот. Само истурете ги тестенини.
    Кога ги готвиш тестенините вака,ред е да ги измешаш со некои вкусни додатоци.