Живот и Стил

Калифорнија е првата држава која забрани продажба на производи од крзно

Калифорнија е првата држава која забрани продажба на производи од крзно
фото:профимедиа

Калифорнија сега е првата држава што забрани продажба и производство на нови производи од крзно според законот потпишан од гувернерот Гевин Њусом. Њусом, исто така, потпиша нов закон со кој се забранува лов на црвени рисови во државата и забранува учество на одредени диви животни во циркусите.

Според новиот закон производството, продавањето или дистрибуцијата на производи од крзно е незаконски во земјата. Се однесува на облека, чанти, чевли, папучи, капи или приврзоци кои содржат крзно – а во случај на прекршување на законот, се добива кривична казна за делото. Законот има неколку исклучоци, вклучувајќи ја употреба на производи од крзно за религиозни цели.

Според организацијата Humane Society of United States, индустријата за крзно придонесува за страдање и смрт на повеќе од 100 милиони животни ширум светот секоја година. Законот ќе стапи на сила од јануари 2023. Година. Хаваи и Њујорк воведоа слични закони и наскоро може да го следат примерот на Њусом.

Њусом, исто така, потпиша четири други закони поврзани со зголемување на правата на животните во земјата. АБ-1254 забранува лов на трофеи, фаќање или убивање црвен рис, додавајќи ги истите на списокот на заштитени видови животни во земјата. Во 2025. година,

извор:попара.мк