Љубов и Секс

Како животот без секс влијае на жените: Дали тие навистина страдаат од хистерија?

Како животот без секс влијае на жените: Дали тие навистина страдаат од хистерија?

Многу одамна се верувало дека жените коишто немаат активен сексуален живот страдаат од хистерија. Оваа теорија подоцна била одбиена, но многу се зборува за тоа како редовниот сексуален живот придонесува за доброто физичко и менталното здравје кај жената.

Зборот хистерија потекнува од грчкиот збор hystera што во превод означува матка. Хистеријата е вид на невроза во која доминираат различни физички, сензорни, моторни и ментални нарушувања од психогено потекло, како што се нападите на смеа и тага, екстремна раздразливост, вознемиреност, брзо чукање на срцето, гадење, болка во различни делови на телото.

Нарушувањата од хистерична природа за прв пат биле забележани кај помладите жени во Античка Грција. Одамна се верувало дека само жените страдаат од хистерија, иако болеста може да се појави кај двата пола. Многу лекари практикувале карлична како и масажа на гениталиите за лекување на хистеријата.

Целта на болниот пациент била истиот да се доведе до „хистеричен пароксизам“ или оргазам што го успорува дишењето и предизвикува осип на кожата, вагинално мокрење и абдоминални контракции.

Ова се практикувало во викторијанската ера и се раширило низ различни делови во Европа и САД во раниот 19-ти век.

Покрај третманите со масажа, хистеријата се третирала и со помош на вибратор, кој се појавил кон крајот на 19 век. Американскиот писател Рејчел Мејнер во својата книга „Технологија на непријателите“, опишал како „електромеханичкиот медицински инструмент“ им помагал на хистеричните жени.

Тој исто така потврдил дека овој метод е поефикасен од масажата. Современиот пристап кон овој проблем вели дека хистеријата може да варира според природата и хистеричните напади.

Но, дали жените кои се воздржуваат од секс имаат поголема шанса да страдаат од овие болести и нарушувања од оние коишто имаат редовен сексуален живот?

Имено, апстиненцијата или неправилниот сексуален живот може да биде свесно или несвесно избран, присилен или доброволен и зависи од здравјето на телото, психата и душата на жената.

Нередовниот сексуален живот и апстиненцијата што доброволно се избираат или се наметнуваат од различни социјални и морални принципи е штетна состојба. Таквата апстиненција му штети на физичкото и менталното здравје, а потоа телото страда.

Но, во модерното време, нема доволно истражувања коишто покажуваат дека сексуалната апстиненција може да биде поврзана со развојот на психијатриските нарушувања.