Живот и Стил

Како вашите растенија на балконот да го преживеат летото?

Како вашите растенија на балконот да го преживеат летото?

Овие неколку совети ќе ви помогнат да се грижите за растенијата на најдобар можен начин ова лето.

  • Наводнувајте ги растенијата полека и темелно. Така водата продира длабоко во почвата до дното на саксијата. Ова им помага на растенијата да развиваат посилни и подлабоки корени.
  • Наводнувајте ги растенијата наутро пред изгрејсонце. На овој начин, почвата ќе апсорбира доволно влага пред да испари водата поради топлината. Можете да ги наводнувате и навечер, но ако водата остане на растенијата, тоа може да доведе до габични заболувања.
  • Бидете внимателни и не прскајте вода на лисјата на растенијата. Влагата може да доведе до болести, а на високи температури може да предизвика и изгореници на лисјата.
  • Закопајте го прстот во земјата неколку сантиметри. Ова ќе открие дали почвата е влажна или треба да се наводни.
  • Може да инвестирате во систем за наводнување капка по капка за да постигнете најдобри резултати. Ова помага при бавно и контролирано снабдување на растенијата со вода.
  • Можете да користите сензор за влага за да ја откриете состојбата на почвата. Ова е најточен начин да откриете кога треба да ги наводнувате растенијата.
  • Користете прекривка како искосена трева, струготини или суви лисја за да ја покриете почвата во саксиите. На овој начин, почвата ја задржува влагата со намалување на испарувањето.
  • Заштитете ги вашите растенија од сонце и од ветер за да го намалите проблемот со сушењетo.

извор: кафепауза.мк