Љубов и Секс

Како треба да реагирате ако партнерот почне да вика на вас?

Како треба да реагирате ако партнерот почне да вика на вас?

Здравата комуникација е предуслов за квалитетен партнерски однос, но во пракса многу парови, дури и оние најстабилните, влегуваат во зоната на конфликтот. Кавгите меѓу партнерите се чести, а дали од нив учиме, какви емоции манифестираме, што разменуваме – сето тоа одлучува дали тие ќе станат поттик за влошување на врската или чекор кон развој. Една од честите непријатни ситуации со кои се среќаваме при расправија е викањето. Што да направите кога вашиот партнер ќе почне да вика?

„Покрај сите убавини, неизбежни се и конфликтите, недоразбирањата и зборовите или постапките на саканата личност, кои можат да предизвикаат чувство на болка, страв, вознемиреност…“, вели Јавор Шкерљ Вогелник, меѓународен сертифициран тренер за ненасилна комуникација.

Што можеме да направиме кога партнерот ни вика?

Важна работа во партнерската динамика, покрај меѓусебната поврзаност, поддршка и љубов, е поставувањето граници и контактот со сопствениот центар, како и активното преземање одговорност за сопствените чувства и искуства во нашите тела.

Само кога ќе го сфатиме фактот дека ние самите сме одговорни за енергетскиот набој на чувствата што се активираат во нашите тела, можеме да почнеме да ја учиме трансформацијата и алхемијата на таквите чувства. На овој начин собираме и повеќе од сопствената моќ, која потоа посвесно можеме да ја насочиме во заедничкото креирање на врската што ја сакаме. Исто така, можеме да излеземе од маѓепсаниот круг на „драмата“ каде што меѓусебно се обвинуваме и овој маѓепсан круг да го трансформираме во круг на исцелување и зајакнување и на себе и на нашите партнери, пишува Sensa.si.

Саканата личност со која ќе избереме да поминуваме време никогаш не може да биде одговорна или „виновна“ за тоа како ние самите се чувствуваме. Нашата благосостојба и грижата за нашите потреби се наша лична одговорност, а исто така наша одговорност е да можеме јасно да ги артикулираме нашите потреби и да ги комуницираме со нашиот партнер и да го поддржиме со конкретни изводливи барања и предлози.

Истото важи и за фактот дека ние самите не сме и не можеме да бидеме одговорни за тоа како се чувствува нашиот партнер. Се разбира, имаме влијание еден врз друг и можеме многу да се поддржуваме еден со друг и да придонесеме за убавината на животот и личниот раст, или можеме да си го отежниме животот еден на друг.

извор:попара.мк