Живот и Стил

Како да разликувате вистински интегрален леб од обоениот бел леб

Како да разликувате вистински интегрален леб од обоениот бел леб

Дали е направен од цело зрно или за боја е додадена само карамела или нешто што воопшто не треба да го има во лебот?

Црниот или ржан леб е исклучително популарен меѓу популацијата која се грижи за своето здравје и правилната исхрана. Таквиот леб треба да се произведува во поголем дел од цело пченично или ‘ржано зрно, за да ги задржи сите важни хранливи материи.

Тајната на црниот леб е неговото богатство со влакна, витамини Б и Е, селен, железо, магнезиум, цинк и други вредни соединенија. Дури и во мали количини дава чувство на ситост, поради што експертите го препорачуваат како храна за ослободување од нервозата поради глад.

Исто така, црниот леб многу подобро го задржува вкусот и мирисот и може да стои подолго без да се стврдне. Корисно е да се знае дека црниот леб има и многу помалку „лош“ холестерол од белиот леб, па затоа се препорачува за срцеви болни. Покрај тоа, влакната придонесуваат за ниско ниво на шеќер во крвта, па и дијабетичарите го ценат овој производ.

Затоа, при купувањето, многу е важно дали црниот или интегралниот леб е навистина „црн“, односно дали е направен од цело зрно или само се додава карамела за боја или дури и нешто полошо, што воопшто не треба да го има во лебот.

Анонимен пекар кој добро ги познава методите на боење леб, за „Курир“ опишал дека на таканаречениот црн леб за боја се додаваат секакви работи. Од кафе, какао, вештачки бои до црвено вино… Методите што ги користат производителите се различни, се само за да заштедат пари и да заработат.

Само лебот што содржи најмалку 30 проценти ‘ржано брашно всушност може да се нарече ‘ржан леб.

Кај ’ржаното тесто, квалитетот на глутенот е лош (што е здраво), па глутенската „решетка“ се кине, што го спречува испарувањето на водата од тестото при печењето. Резултат е густата структура на вистинскиот ‘ржан леб. Кај пченичното тесто, квалитетот на глутенот е значително подобар. Резултатот е растресита и воздушна структура на леб. Како заклучок од горенаведеното – не е можно лебот со мнозински процент на ‘ржано брашно да биде мек како пченичниот леб!

извор:попара.мк