Љубов и Секс

Како да престанеш да мислиш на него?

Како да престанеш да мислиш на него?

Како да престанете да размислувате за некоја личност и да исфрлите одредени мисли од вашата глава – овој начин може да ви помогне да излезете од овој маѓепсан круг!

Опсесивните мисли се тешка навика од која не е лесно да се откажете. Дали некогаш сте се почувствувале како да не можете да ги извадите некои луѓе од вашата глава и тоа што го кажале? Кога некој ќе не повреди, постојано се враќаме назад и размислуваме што кажал, што направил, како би можеле да се договориме со него, дали е наша вина… Оваа состојба обично не е лесна, но може да трае со денови, недели, итн. дури и со месеци.

 

Како можеме да престанеме да размислуваме за некоја личност или одредена ситуација од минатото? Како да престанеме да премотуваме филм одново и одново? Вие всушност сакате да се ослободите од овие мисли, но не можете. Сепак, постои начин да го направите тоа и да се ослободите од оваа негативност, која лошо влијае на вашето расположение, здравје и не ви дозволува да ја пронајдете среќата во сегашниот момент. Еве неколку совети од будистката и психолог Силвија Баурштајн!

 

„Справете се прво со вашиот најголем проблем. Будистичкиот учител по медитација Норман Фишер сугерира дека што и да се случи, најголемиот проблем со кој се соочуваме е нашиот сопствен гнев. Нашиот гнев создава облак од емоции што не спречува да реагираме на убедлив, продуктивен начин. Во таа смисла, нашиот гнев е навистина нашиот најголем проблем. Разговарајте со себе: медитирајте, вежбајте, пешачете.

 

„Кога сте лути, тоа го ослабува умот“. – предупредува психологот Силвија Баорштајн. Не можете да размислувате јасно, да бидете креативни или интелигентни и да се справувате со каква било ситуација. „Гневот е стар и го троши умот“, па ако сакате да живеете свесно и да се ослободите од опсесивните мисли, важно е едно правило според психологот – „не треба да се лутите за ништо“. „Не обидувајте се да ги разберете другите. Ова е уште едно учење на Норман Фишер. Често се прашувате дали другите се обиделе да разберат што мислите. Тие веројатно немаат поим што навистина се случува во вашиот ум. Па зошто се обидуваш да сфатиш што мислат?

 

„Вашите мисли не се факти“. Со други зборови, не верувајте во се што мислите. Нашите емоции – грижа, напнатост, страв и стрес – исто така ги доживува нашето тело. Нашите емоции се физички. Често го сфаќаме ова како знак дека нашите мисли треба да бидат факти. Тибетанскиот будист Кокини Ринпоче нè учи дека кога сме емоционално повредени и опседнати со грижи, жалење, страв, гнев или бес, мораме да запомниме дека емоционалната и физичката состојба што ја доживуваме е „реална, но не вистинита“.

 

Тие исто така советуваат дека не сте волшебник кој може да го врати времето назад. Кога се соочуваме со минати настани, често се прашуваме како сме можеле да направиме нешто поинаку за да спречиме дискусија, емоционална рана или раскинување. Но, она што се случи вчера, исто како и пред илјада или повеќе години, не можеме да го промениме. На крајот, една од најважните алатки за отстранување на некои луѓе и настани од вашиот ум е простувањето. Не треба само да му простиме на другиот, туку и на себе. Простуваме за да можеме да живееме без страдањата од минатото.

 

Будистички психолог советува дека со помош на визуелизација можете да си го олесните процесот на простување. Затворете ги очите и замислете како испраќате топка со бела светлина полна со позитивна енергија на друга личност. Нека светлината патува до таа личност, замислете како радост и среќа ја исполнуваат. На овој начин ќе се излекувате!

Извор: Попара.мк