Љубов и Секс

Како да откриете дали се плаши од сериозна врска?

Како да откриете дали се плаши од сериозна врска?

Тешко е да знаете од почетокот на врската дали ќе прерасне во нешто посериозно. Но, ако сте со некого подолго време, тоа не значи дека партнерот или партнерката се подготвени и да се врзат, односно да влезат во сериозна врска.

Некои луѓе се плашат од посветеност, од помислата дека ќе бидат со еден човек засекогаш… Ако вие барате сериозен партнер, следете ги знаците што ви укажуваат дека не треба да си го губите времето и да чекате да се смени. Ова се најчестите причини и знаци зошто некој не би сакал да се обрзува на сериозна врска.

Лошо искуство од минатото

Луѓето кои се плашат од сериозна врска всушност имаат ужасен страв дека ќе бидат повредени. Ако “погледнете” во нивната историја на врски, најверојатно ќе сфатите дека во некои од претходните врски го извлекле „подебелиот крај’. Значи, биле во брак или во врска што е за нив завршиле лошо. Исто така, некои луѓе се плашат од обврзување не поради своите лоши искуства, туку поради лошиот брак на нивните родители, ако едниот од нив бил изневерен или страдал во бракот. Со оглед на тоа дека биле сведоци на болка нанесена во врската, одлучиле да се држат подалеку од такви ситуации.

Имале само кратки врски

Луѓето кои се плашат од посветеност обично излегуваат од врската по три месеци, кога обично врската станува малку посериозна. Исто така, треба да се земе предвид и какви биле нивните претходни партнери: дали биле од друг град или луѓе презафатени со работа? Ако е така, тоа значи дека полесно им било да „одржуваат врска“ со некој кој не бара време и внимание.

Сакаат да имаат сѐ под контрола

Ако вашиот партнер мрази да му кажуваат што да прави, бидете внимателни. Луѓето кои се плашат од обврска „го креваат гардот“ и се расправаат кога некој ќе ја преземе контролата бидејќи сакаат тие да се прашуваат за сѐ и тие да ги носат одлуките. Кога другите работи се под контрола, тие мислат дека имаат и контрола врз емоциите.

Играат „топло-ладно”

Таквите луѓе на почетокот на врската обично се невидено шармантни, но нивниот шарм згаснува откако ќе победат. Сакаат да „ловат“, но не им се допаѓа кога и самите ќе паднат во „стапица”. Со други зборови, кога врската станува сериозна, тие се помалку заинтересирани.

Не ги знаете неговите/нејзините пријатели и семејството

За нив, партнерот е целосно одделен дел од животот, бидејќи колку повеќе од неговите/нејзините блиски знаат за вас, тоа значи дека вие сте им блиски и сте дел од нивниот живот, а тоа ги плаши. Исто така се плашат дека ќе се зближите со неговите/нејзините блиски и тоа ќе го отежне евентуалното раскинување.

Неодговорни се

Овие луѓе имаат проблем да се обврзат на што било, не само на врска. Тоа се претежно луѓе кои секогаш доцнат, неодговорни се кога станува збор за плаќање на сметките и нивниот живот општо е во неред. Не прават никакви планови. Се плашат од тоа да се обврзат да се видите утре или следниот викенд, па не нешто подолгорочно.

Не зборуваат за себе, а нивните потреби се на прво место

Бидете многу внимателни ако сте во врска со човек кој никогаш не покажува емоции и одбива да зборува за себе. Тие се толку зафатени обидувајќи се да се заштитат себеси, што ги игнорираат вашите емоционални потреби. Исто така, ги фаќа паника кога ќе се спомне зборот „свадба“ и бара изговор да не доаѓа со вас, иако сте заедно подолго време.

Не сила Имајте на ум дека оние кои се земе време да се направи важни животни одлуки не се луѓе кои се плашат од посветеност, но само чувствителни, внимателен. Значи, не го притисни / неа да почнат да живеат заедно по еден месец на врската, на пример.

Што да направите ако сте во ваква врска?

Прво бидете реални и не принудувајте никого да прави нешто што не сака. Обидете се да зборувате со партнерот/партнерката и видете дали можете заедно да ги надминете стравовите. Ако има простор за напредок, бидете трпеливи и најдете заедничко решение, чекор по чекор.

Ако не сака да разговара, тоа не е ваш проблем и не се обидувајте да го/ја смените. Исто така, не се обидувајте да се смените себе заради него/неа. Ако вашите соништа и планови за иднината се различни, нема потреба да си го губите времето.

Извор: Кајгана