Љубов и Секс

Како да одбиете некого, а да не им ги повредите чувствата?

Како да одбиете некого, а да не им ги повредите чувствата?

Сите сме биле во ситуација кога личноста која ни се допаѓа не отфрлила. Може да биде многу тешко, но не треба да заборавиме колку може да му биде тешко и на некој друг кога не реагираме позитивно на неговите/нејзините чувства.

Дали постои фер начин да одбиете некого? Експертите за врски не потсетуваат дека асертивниот начин на комуникација е секогаш добредојден, дури и во непријатни ситуации како оваа.

Кога е време да му кажете на некого дека не ви се допаѓа, можеби мислите дека е во ред да кажете што било освен онаа позната реплика: „Јас не сум за тебе“. Но, како што пишува „TheList“, оваа реченица е она што треба да го кажете.

Ако на пример сте излегле со некој кој се обидел да ве освои, но цело време тој зборувал само за себе, а сте сфатиле дека така ќе се однесува и во иднина, не му давајте лажна надеж. Наместо тоа, испратете јасна порака:

„Добро си поминавме, но мислам дека нема да направиме добар пар. Ти посакувам се најдобро.”

Бидете јасни и љубезни, не двоумете се и не губете време на „другата страна“. Не заборавајте дека не би сакале некој да ви ги „украде“ деновите, неделите и месеците, оставајќи ве „ни на небо, ни на земја“.

Ако, пак, случајно ве покани на состанок некој што воопшто не ве интересира, „Гламур“ ве советува и вие да бидете директни, но не и сурови:

„Ценам што бараш да се видиме, но ништо не ме интересира на темата емотивни врски“.

Но, често се случува заинтересираниот да биде упорен и да не зема „не“ за одговор. Што да се прави во таа ситуација, а да не се повредат чувствата на „другата страна“?

Само бидете упорни и одлучни, велат на веб-страницата „Hellorelish“. Со тоа што некому ќе му кажете „не“, не сте направиле ништо лошо.

Останете доследни, и како што Лиза Џонс пишува за Magnoful, има голем број причини зошто мажите нема лесно да се откажат. Секоја од овие причини е дополнителна потврда дека не треба да се повлечете и да потклекнете.

Почитувањето на границите во меѓучовечките односи, како и учтивоста да се одбие нешто или некого, се подеднакво важни во семејството, пријателството и работата, како и на потенцијално романтично поле.

извор:popara.mk