Љубов и Секс

Како да не се изгубите себеси во врската: Никогаш не правете работи кои партнерот нема да ги цени

Како да не се изгубите себеси во врската: Никогаш не правете работи кои партнерот нема да ги цени

Понекогаш не го сфаќате тоа, но останувајќи во погрешни врски, само долгорочно се повредувате, дури и ако мислите дека лошите работи што се случуваат се само фаза и дека вашата напорна работа ќе се исплати и работите навистина ќе се променат со сите ваши напори.

Ако ова се повторува премногу често, целата енергија ќе ја насочите кон упорно решавање на проблемот и тука почнувате да се губите себеси. Без разлика на вашата сила или независност, тоа може да се случи секому.

Меѓутоа, штом ќе сфатите дека нешто било залудно, тоа е ваш знак да внимавате на себе, на сопствените потреби и на сопствената среќа.

1. Поставете ги вашите приоритети

Во секоја врска, грижата за себе е клучна. Лесно е да се вовлечете во токсични емоционални потреби и да се изгубите кога не можете да се грижите за себе бидејќи целиот фокус е на вашиот партнер и задоволување на неговите потреби или каприци. Дури и кога се е во ред, не потпирајте се само на вашиот партнер за да ве направи среќни. Убаво е да споделувате уживање и да поминувате време еден со друг, но запомнете дека треба да направите нешто исклучиво за себе и дека компромисот не е доволен.

2. Комуницирајте со вашите пријатели и семејството

Не се ограничувајте на една личност во вашиот живот – никогаш за никого. Сè што сте имале со семејството и пријателите, сите ритуали, обичаи и време што сте го поминале заедно, обидете се да го задржите во иста или барем слична форма. Јасно е дека нема да имате исто време, но не дозволувајте да го поминувате исклучиво со партнерот. Откако вашиот партнер ќе стане целиот ваш свет – вие сте во неволја.

3. Избегнувајте секогаш да бидете единствениот што прави компромис

Добро е на крајот да се жртвувате во врската заради двајцата, но не е прифатливо ако само вие се залагате за тоа. Малите работи наскоро ќе станат многу поголеми, а вие ќе го изгубите идентитетот. Знајте за што да правите компромиси во односите. Затоа, следниот пат кога ќе треба да направите компромис, размислете дали ќе вреди да се трудите.

Извор: Попара.мк