Љубов и Секс

Како да му соопштите на партнерот дека веќе не го сакате?

Како да му соопштите на партнерот дека веќе не го сакате?

Заљубувањето не е „крајот на светот“. Животните околности се менуваат, луѓето се менуваат, а со нив и чувствата. Останувањето во емотивна врска само од принцип, социјални норми или безбедност е поразително.

Љубовта е клучот за врската, а кога таа ќе исчезне, како тоа да му го пренесете на партнерот?

1. Изберете тивко, удобно место

Еве како функционира: тој што раскинува ја има предноста на знаењето – вашиот партнер нема поим што ќе се случи, па она што можете да направите е да ги направите надворешните околности удобни за него.

Локацијата можеби е последното место на вашиот ум, но всушност е многу важна.

Изберете ја приватноста на вашиот дом; никогаш не ги носете во кафуле, ресторан или на клупа (не, тоа не е релаксирачко).

2. Објаснете, но не елаборирајте

Наместо да кажувате груби зборови како „Веќе не те сакам“, користете фрази кои укажуваат дека вашите чувства се промениле.

Објаснете дека вашата врска повеќе не функционира и дека сакате да продолжите сами.

Вашиот партнер веројатно ќе инсистира да открие што тргнало наопаку, секако можете да објасните, но внимавајте на нивните чувства – тешката вистина не е секогаш најдобриот начин.

Ако кажете, на пример, „Работеше толку напорно последните неколку месеци, се оддалечивме“, тогаш можете да очекувате одговор како: „Ајде да се обидеме повторно, ќе намалам со работа“.

Затоа, размислете добро дали сакате да преговарате за раскинувањето (што е препорачливо ако чувствата се уште во вас) или да раскинете. Ако повеќе не го сакате партнерот, ниту една промена на околностите не може да го поништи тоа, па затоа е излишно да разговарате за нив.

3. Не давајте лажна надеж и не предлагајте пријателство

Не сугерирајте дека ќе се помирите во иднина ако во срцето чувствувате дека тоа никогаш нема да се случи.

Иако е полесно да му понудите на партнерот некаква удобност, тоа всушност е лоша услуга. Замислете дека тајно чекате нечие враќање, а таа личност одамна продолжила понатаму. Не е пријатно, нели? Затоа, не правете го тоа.

Бидете цврсти во вашите ставови. Секако, тоа не значи да се биде ладен, далечен и ноншалантен. Во ред е да покажувате емоции, но нека заврши тука.

извор:попара.мк