Живот и Стил

Како да ја научите вашата ќерка да биде дама?

Како да ја научите вашата ќерка да биде дама?

Вашата ќерка може да биде добро образована, нежна, уредна и внимателна девојка која никогаш нема да има проблеми во справувањето со другите – вашата дама за гордост

Кои се дамите?

Дами се жени кои се грижат за нивното однесување и се внимателни кон другите. Нивната облека е секогаш чиста и убава, иако тоа не значи дека мора да биде скапа. Тие се нежни, одмерени, добри и благи, а нивното однесување е синоним за жените. Дамите имаат беспрекорни манири и не се злобни во односите со другите.

Се поставува прашањето како девојчето станува дама. Најверојатно – нејзината мајка била нејзиниот пример.

Иако нема ништо погрешно во тоа што некои девојки не сакаат да носат здолништа и розова боја, што на фудбалскиот терен се подобри од повеќето момчиња во нејзиното друштво и она што првенствено би играле сакате ли војна, отколку да биде принцеза, девојчињата се сепак девојчиња и еден ден ќе порасне во жена.

Затоа, треба да им се објасни дека тие треба да бидат горди на тоа што се и никогаш да не заборават на сочувството, разбирањето, самодовербата и исправниот однос со другите, и дека, иако облеката не го прави човекот, таа придонесува за првиот впечаток дека и другите ќе се здобијат со тоа кога ќе го видат и врз основа на кои ќе им се суди пред да ја запознаат.

Дознајте како може да ѝ помогнете на вашата ќерка еден ден да стане дама.

Бидете пример

Најдобар начин да го научите вашето дете да биде вистинска мала дама е тоа да се однесувате така. Децата учат по модел и, ако твојата ќерка гледа дека се однесуваш и се облекуваш како дама, многу е веројатно дека ќе оди по вашите стапки.

Зборовите се важни

За секоја дама, однесувањето е важно, а тоа ги вклучува и изговорените зборови. Ова не значи дека треба да се воздржите само од пцуењето, туку и од озборување и обраќање кон некој на начин што би можел да се смета за груб и злобен. Исто така, треба да споменеме дека ова вклучува потценување на другите и авторитетноста. Навиките и однесувањата во однесувањето се формираат на самиот почеток на животот, па внимавајте на секој збор.

Облека за дами

Облеката не го прави човекот, да, но ако посветите малку повеќе внимание на облеката наменета за девојчињата кои се изложени во продавниците, ќе забележите дека тие не им личат на дамите. Детски фустани, панталони и кошули се повеќе и повеќе веројатно да претставуваат помала верзија на облеката што ја носат возрасните, и често овие парчиња се несоодветни. Па внимателно размислете при купувањето каков впечаток ќе остави изгледот на вашата ќерка и како ќе влијае на нејзината самодоверба. Не е на одмет да се напомене дека облеката на една дама е секогаш чиста.

Горда на женственоста

Денес, жените можат да бидат силни, независни и самоуверени и да ја задржат својата женственост. Веќе сте сведоци дека благодатните и шармантни луѓе имаат посилен впечаток. Затоа, бидете охрабрени да бидете милостива и во секоја ситуација, да бидете љубезна и сочувствителна.

Работа на ставот

Кај децата, ставовите се формираат рано, па затоа е важно сериозно да се разговара со нив и да им се помогне да го изградат вистинскиот став пред да биде предоцна. Дури и ако вашата ќерка е најубава во светот, никој нема да ја забележи ако е негативна и непријатна.

Пазете се внимателно

Духот на едно дете лесно може да се наруши со суровост. Секој родител мора да биде скептичен за да му помогне на своето дете да разбере што е исправно и што не е, но грубоста никогаш не е решение. Ако вашата ќерка сака да носи фустан кој не е испран, објаснете и зошто тоа е лоша идеја, наместо со една реченица да ја расплачете – што, мора да признаеме дека, никогаш не било толку тешко со најмладите.