Живот и Стил

Како да излекувате забоболка за 7 минути

Како да излекувате забоболка за 7 минути

Истражувањето спроведено во Канада во осумдесеттите години на минатиот век, покажало дека забоболката може да престане или барем да се намали без отворање на устата.

Се што ви е потребно е коцка мраз која ќе ја ставите помеѓу палецот и показалецот. Лесно тријте го со мразот тоа подрачје пет до седум минути.

Токму овој дел од дланката е местото на кое се наоѓаат нервните завршетоци кои се поврзани со центарот за болка во мозокот, кои го контролираат нивото на болка во рацете и главата.

Триењето со мраз ги блокира тие центри, а 90 отсто од испитаниците кои учествувале во истражувањето потврдиле дека оваа техника им ја ублажила забоболката.

Извор: Засе.мк