Промотер

Јане Рафаиловски со маестрална инструментална верзија на „Јано мори севдалино“ (ВИДЕО)

Јане Рафаиловски со маестрална инструментална верзија на „Јано мори севдалино“ (ВИДЕО)

За него велат дека е човек кој живее од и за музиката, а неговите дела само го потврдуваат тоа. Во новата година, еден од нашите најдобри и најценети саксофонисти,јкларинетисти и воопшто музичари, Јане Рафаиловски, влегува со проект, кој повторно ги растрепери срцата на сите љубители на она што се нарекува македонска музика.

Имено, Рафаиловски, инспириран од прекрасната хармонија што ја има во песната, создаде инструментална верзија на една од нашите најубави народни песни – „Јано мори севдалино“.

Освен што песната е вистинска исприрација, но и предизвик за еден музичар, самата хармонија во неа, се совпаѓа и со материјалот кој го подготвувам за целиот мој албум. Имам доста планови оваа година. Короната можеби успеа да ја успори нашата работа, но желбата за творење и негување на она што се нарекува македонска музика и традиција, отсекогаш ќе тлее во нас, вели Рафаиловски.

Аранжманот за овој проект го работеше Дамир Имери, додека видеото, каде како главна улога се појавува Еми Андонова, е изработка на Даниел Јовески. Снимено е на повеќе локации во Скопје и Охрид.

Проследете ја оваа волшебна изведба на кларинетот на Јане Рафаиловски и доживејте ја магијата на македонскиот изворен фолклор во неговата верзија на „Јано мори севдалино“.