Љубов и Секс

Ја „пијат“ целата енергија и се полни со негативност: Четири типа на врски што мора да ги избегнувате по секоја цена

Ја „пијат“ целата енергија и се полни со негативност: Четири типа на врски што мора да ги избегнувате по секоја цена

Поради силните емоции, понекогаш ни треба долго време да ги препознаеме токсичните односи во врската

Кога емоциите ви го заматуваат мозокот, понекогаш е тешко да ги препознаете проблемите во врската.

Сепак, експертите разликуваат четири типа на енергетски негативни врски што треба да ги избегнувате во вашиот живот:

Односот спасител-жртва
Овде можете да бидете во едната или другата улога. Доколку сте во улога на спасител, другата половина постојано влегува во неволја поради нивните лоши навики или карактер, а вие постојано се обидувате да ги извлечете. Така ја трошите својата енергија повторно и повторно, а ситуацијата не се менува. Од друга страна, ако сте во улога на жртва, тогаш постојано се соочувате со тешкотии на патот и постојано очекувате другата страна да ги реши, без да преземете одговорност за вашиот живот.

Во таков однос се создава зависна врска каде едната страна ја користи другата. Во партнерските односи важно е да помагате и да се поддржувате, но доколку постојано сте нечиј спасител, или постојано сте во улога на жртва на која и треба помош, тогаш врската лесно може да стане токсична.

Односот „родител-дете“
Овој тип на врска е исто така крајно негативен, бидејќи и двајцата во овој случај не можат да се отворат сто проценти. Оној што е „родител“ постојано се грижи за сродната душа и не добива ништо од неа. Оној што е „дете“ во врската не се развива и постојано е во сенка на саканата личност. Понекогаш добива многу различни бенефиции во вид на пари и грижа, но не се развива. Самосвесна и личност која се стреми кон личен развој, сака сама да напредува во животот и да не зависи од никого, никогаш нема да прифати таква улога. Ако вие или вашиот партнер сте целосно зависни еден од друг, ова е лоша вест, бидејќи вашата врска е изградена енергетски погрешно.

Има и спротивен случај, кога човекот е силен и мудар, но е принуден да ја игра улогата на родител, бидејќи другата половина е крајно неодговорна и секогаш бара изговори за сите свои грешки. Ако некој однапред ја одбере улогата на жртва и беспомошно момче или девојче, тоа не е љубов, туку корист.

Врски со провокации и прекумерна емотивност
Има луѓе кои секогаш се стремат кон драма во животот, импулсивни се, имаат тенденција да бараат причини за кавги. Ако и двајцата се такви, тогаш таквата врска ќе заврши многу брзо. Доколку едната личност провоцира, а другата подлегне на провокациите, тогаш таквата врска може да трае подолго, но лошо се одразува на психичкото здравје и енергијата на личноста која ги трпи партнерските провокации.

Ова е типичен случај на енергетски вампиризам. Едниот човек има негативна енергија што ја шири преку расправии и конфликти, а другиот ја апсорбира таа енергија. Ако сметате дека на вашата сродна душа и треба драма, а вам ви треба мир, отворено комуницирајте за тоа. Меѓутоа, ако ништо не се промени и покрај вашите напори, време е да заминете и да пронајдете личност со која ќе имате хармоничен и складен љубовен однос каков што заслужувате.

Конкурентни односи
Во ваквиот однос, партнерите постојано се караат меѓу себе, односно и двајцата или едната личност сака да заземе лидерска позиција во љубовта. Кога партнерите постојано се борат за тронот, тоа може да биде крајно исцрпувачки. Љубовта не треба да биде натпревар, туку хармоничен однос во кој и двајцата се надополнуваат и меѓусебно се развиваат, охрабрувајќи се во своите цели. Ако само еден партнер постојано сака да биде лидер, постои ризик повеќепати да ве саботира да се остварите себе си, а неговите постапки може лошо да влијаат на вашата самодоверба.

Токсичните врски засновани на лоша енергетска врска се исцрпувачки, лошо влијаат на енергијата, менталното здравје и квалитетот на животот воопшто. Ако забележите дека вие и вашиот партнер неправилно сте енергетски поврзани, обидете се заедно да направите важни промени во вашата врска. Ако долго време нема резултати, се чувствувате истрошени и не гледате дека нешто се подобрува, време е да ја прекинете токсичната врска.

извор:попара.мк