Живот и Стил

Избегнувајте ги овие три типови на “пријатели“, еве зошто не ви се потребни во животот

Избегнувајте ги овие три типови на “пријатели“, еве зошто не ви се потребни во животот

Животот е премногу краток за да го поминете со луѓе кои не го заслужуваат вашето време и енергија.

Постојат одредени „типови“ на луѓе кои едноставно не треба да бидат добредојдени во вашето опкружување доколку сакате да живеете среќен живот.

Ако сакате да извлечете максимум од овој живот, опкружете се со луѓе кои развиваат позитивни вредности во вас.

Обрнете внимание на овие типови на луѓе, бидејќи можете да се спасите од многу лоши искуства.

3 типа на луѓе кои треба да ги избегнувате во животот:

1. Манипулатор

Поради некоја причина, нешто кај нив силно мириса на лажно, но тие се толку убедливи што честопати го измамуваат вашето инстинктивно расудување. Нивната цел е да влезат во вашиот живот, да ја заслужат вашата доверба, а потоа да ве искористат за што сакаат, што и да е тоа. Тоа може да се вашите пари, секс, вашата популарност или едноставно сакаат да „вртат некого околу малиот прст“.

Клучот е да и верувате на вашата интуиција. Ако имате чувство дека таму „нешто смрди“, обично има добра причина за тоа.

2. Силеџија

Зборот зборува сам за себе. Оваа личност добива чудна форма на исполнување гледајќи како другите луѓе страдаат. Омаловажувајќи ги другите, таа развива чувство на самопочит и потврдување на сопствената супериорност. Луѓето се насилници затоа што поради некоја причина страдаат длабоко во себе. Ако можат да направат некој друг да се чувствува лошо, тој ќе се чувствува помалку лошо за себе.

Клучот за справување со вакви луѓе е да не сфаќате ништо што тие велат или прават сериозно. Тие водат битка со себе, не со вас.

3. Его-манијак

Ова е личност која се дружи само со вас затоа што придонесува за сопствената слика за себе. Тие сакаат да се сметаат за личност со одреден статус во очите на другите и ако мислат дека дружењето со вас ќе им помогне да го подобрат својот социјален идентитет, никогаш нема да ја напуштат вашата страна. Се додека не решат дека дружењето со вас повеќе не му служи на нивното его.

Тие навистина не се заинтересирани за пријателство. Тие се заинтересирани да го зголемат својот личен идентитет преку вас.

Сакајте се доволно за да не дозволите таквите луѓе да бидат дел од вашиот живот. Нека вашата интуиција биде вашиот компас кој ќе ви помогне да донесувате одлуки во животот. Ако вашиот внатрешен механизам за расудување ви покажува црвено, не ги игнорирајте тие чувства.

Животот е премногу краток за да го поминете со луѓе кои не го заслужуваат вашето време и енергија.

извор:курир.мк
фото:freepik