Живот и Стил

Имате проблем со висок крвен притисок – јадете од ова и решете ја маката!

Имате проблем со висок крвен притисок – јадете од ова и решете ја маката!

Кефирот е густо пробиотичко млеко кое е одлично за дигестивниот систем и за одржувањето на позитивните бактерии.

Претходните истражувања покажале дека нерамнотежата меѓу бактериите во организмот може да предизвикаат висок притисок кај некои луѓе. Од друга страна докажано е дека пробиотиците го намалуваат крвниот притисок, но на кој начин досега не било познато.

Истражувачки тим од Универзитетот Обрун во Алабама во соработка со Универзитетот Вила Веља од Бразил направил експеримент во кој учествувале три групи на луѓе за да откријат точно на кој начин кефирот може да го намали крвниот притисок.

-едната група имала хипертензија и пиела кефир

-втората група имала хипертензија и не пиела кефир

-третата група имала нормален крвен притисок и не пиела кефир

По девет недели пиење кефир, се утврдило дека првата група имала пониско ниво на ендотоксини, низок крвен притисок и подобрена пропустливост на цревата во споредба со групата која не пиела кефир.

Покрај тоа редовното пиење на кефир ја обновила рамнотежата на четири различни бактерии во цревата и ензимата во мозокот неопходна за нормално функционирање на нервниот систем, што укажува дека нервниот и дигестивниот систем работат заедно за да ја намалат хипертензијата.