Љубов и Секс

Идеалната разлика во годините меѓу партнери сепак постои

Идеалната разлика во годините меѓу партнери сепак постои

Можеби луѓето велат дека вистинската љубов не брои години, но според истражувачите тоа го прави. Така, едно од студиите открило дека колку е поголема разликата во годините, толку се поголеми шансите за разделба. Па, всушност, најидеалните врски се меѓу врсниците.

На Универзитетот Емори во Атланта е спроведена студија во која учествувале 3.000 испитаници. Заклучокот е дека разликата во годините често доведува до колапс на врската.

За паровите кои се со пет години разлика, има 18 отсто поголема шанса да раскинат во одреден момент.

Студијата посочува дека врските меѓу паровите, каде што разликата во годините е 20 или повеќе, прекинуваат многу почесто. Најдобар избор е да пронајдете емотивен партнер сличен на вашите години. Тогаш проценките за развод биле сведени на минимум.

И нема крај на интересните факти кои беа откриени во оваа студија. Статистиката покажа дека раѓањето бебе пред брак може да помогне да се намалат шансите за развод.

Иако има различни теории за разликата во годините, истражувачите веруваат дека најидеалната разлика меѓу емотивните партнери е околу една година.

„Кај таквите парови, стапката на разводи речиси и да не постои, кога станува збор за годините. Се разбира, во врските и браковите секогаш постојат други причини за раздор, дури и за развод“, вели Хуго Малон, еден од истражувачите на студија, пренесува РТС.

Како што истакна Дејвид Бенет, експерт за емотивни односи меѓу партнерите, споменатите примери им помагаат на луѓето да најдат заеднички интереси со партнерот во рамките на избрани возрасни разлики.

извор:попара.мк