Радио Милева
Сеќавања од сцената

Хармоникашот од „Никогаш не е доцна“, Аца Софронијевиќ

Хармоникашот од „Никогаш не е доцна“, Аца Софронијевиќ

Александра Аца Софронијевиќ моментално е најбаранiot хармоникашкш во Србија, а овој успех се должи на квалитетот од кој не отстапува, како и на неговата макотрпна секојдневна работа.

Речиси и да нема голема ѕвезда со која Аца не соработувал, а од секоја од нив извлекол поука.

Александар во едно интервју призна со кого најтешко е да соработува, како и со кој е најинтересен на сцената:

Со кого најмногу баравте да работите?

– Со Тозовац и Шабан. Тозовац беше човек кој пееше на свој начин, постојано менуваше некои фрази и никогаш не се знаеше што е следното нешто што ќе го направи. И Шабан беше врвен пејач и моравме да бидеме фокусирани на тоа како ќе ја заврши песната. Покојниот Шабан беше мајстор за тоа пеење, многу се испотивме со него, но и многу научивме од него како да го следиме пејачот. – рече Александар-

Кој беше најинтересен на сцената?

– Со Тозовац беше човек со ведар дух. Секогаш беше свој и сакаше да биде автентичен во тоа што го работи. Се сеќавам на концертот за 8 март во Спенце, во Нови Сад. Влезе во салата со кочија, го игравме познатиот „Унгарец“, беше спектакл. Претпоставувам дека од тие светла, коњите се олесниле на сцената. Во еден момент доаѓаат тетките да го чистат и тој побара од целата сала аплауз. Беше извонреден господин. Среќен сум што седнав со него и ги слушав неговите животни искуства. тој рече.

фото:Printskrin Instagram

Останати вести од Радио Милева