Мегафон
макфест

Го отвори и затвори фестивалот: Мартинијан Кириловски е победник на „Макфест 2019“!

Го отвори и затвори фестивалот: Мартинијан Кириловски е победник на „Макфест 2019“!
фото:МТВ

На големото финале од 34-то издание на „Макфест“ каде беа изведени 20 композции, победничка е песната насловена „Стопати на ден“ на младиот кумановец Мартинијан Кириловски кој на првата полуфинална вечер го отвори фестивалот, но и го затвори на финалето како победник со освоени пет илјади евра.

Второто место е на Александар Митевски и Драган Спасов Дац со песната „Уште ми фалиш“ кои освоија три илјади евра.

фото:фесјбук/драган спасов

Третата позиција според гласовите на жирито и комисијата, отиде во рацете на гостинките од „Фрајле“ кои настапија со македонска песна „Не признавај“ и освоија награда од илјада евра.

фото:тони трајчев/макфест

Освен првите три места, на „Макфест беа обезбедени и уште четири технички награди во вредност од 500 евра, а им припаднаа на: најдобар аранжман за „Кој те учи така“на Лара, односно Иле Спасев, најдобар сценски настап беше оној на Мартија Станојковиќ за „Возбуда и љубов“, најдобрата вокална интерпретација и припадна на Росана Сариќ Тодоровска, додека наградата за најдобар дебитант, отиде во рацете на Славица Ангелова и „ Љубовта не боли“.

фото:тони трајчев/макфест

Инаку, финалето на фестивалот во градот под Исарот беше поделено во 4 блока каде настапија финалистите(по 10 од првата и втората вечер), а ревијалниот дел и беше препуштен на Тамара Тодевска која пееше свои песни со кои настапила на фестивалот во изминатите години.

фото:мтв

Сртучното жири, според организаторите, беа луѓе со истенчен вкус за препознавање на добра музика, меѓу кои се најдоа: Јошко Бошковски, музички уредник на Мрт, Виолета Арсовска, оперска певица, Ивана Ѓорѓевиќ Јанков, од универзитетот Гоце Делчев Штип и Кирил Панајотов, технички директор на „Макфест“ кои заедно со публиката присутна во салата одлучучија кој ќе замине со награда.

34-то издание на „Макфест“ го обележаа претежно балади, но и неколку брзи композиции во електронски ритам кои ги отпеаја помладите изведувачи и дебитанти.