Радио Милева

„Ги молав болничарите да ме остават да умрам, сакав да се исклучам од апаратите“: Мајката на змејовите од „Игра на тронови“ очи во очи со смртта!

„Ги молав болничарите да ме остават да умрам, сакав да се исклучам од апаратите“: Мајката на змејовите од „Игра на тронови“ очи во очи со смртта!
фото:принтскрин/јутјуб/CBC/game of trones

Ѕвездата на серијата „Игра на тронови“ Емили Кларк, неодамна откри дека за време на снимањето на првата сезона на серијата доживеа мозочен удар. Две години подоцна, уште еден, кои речиси не ја уби.

Неодамна таа започна со една добротворна организација за помош на луѓето кои претрпеле повреди или оштетување на мозокот, асега за  прв пат зборуваше за ужасните нешта што и се случиле во 2013 година и покажа фотографии од болничкиот кревет.

“Првиот пат тоа беше тешко. Вториот пат кога беше потешко да се размислува позитивно, бидејќи  дел од мозокот ми умре. Ако одреден дел од мозокот остане без крв една минута, повеќе го нема. Тоа ми се случи  мене. Се сеќавам дека лекарите зборува како тоа ќе влијае на мене: “можеби на концентрацијата, а може да се оштети и периферниот вид, вели Емили  во неделата наутро на CBS.

“Јас веќе долго време мислев дека сум ја загубилa способноста да дејствувам. Тоа беше тешка параноја. Кога се вратив на втората сезона немав  време да размислувам за смртност. Јас бев зафатена, претставувајќи се како” опасна жена која поминува низ оган. “Тоа ме  спаси да  размислувам за смрт. Во најтешките моменти сакав да семисклучам од апаратите. Се сеќавам дека  побарав од болничарите да ми дозволат да умрам. целиот мој сон за она што животот може да биде, веќе го немаше.

Додека се опоравува од аневризма, лекарите откриле уште едно оштетување на мозокот, кој може да пукне во секое време, но може и да стагнира. Емили во моментот од снимањето на втората сезона, а и третата, па прифати да оди на операција.

Иако и беше кажано дека операцијата ќе биде “лесна”, таа се разбудила во болка и и кажале дека операцијата била неуспешна и дека ќе треба повторно да ја оперираат. Таа поминала еден месец во болницата и страдала од панични напади.

Кларк откри дека тој се бори да се сети на она што се случило, но мозокот едноставно и е блокиран за сеќавањата на еден тежок период. “Сепак, се сеќавам дека мислев дека ќе умрам”, завршува Емили.

Останати вести од Радио Милева