Мегафон

Филмскиот фестивал „Филмови што значат“ вечер во Скопје

Филмскиот фестивал „Филмови што значат“ вечер во Скопје

На 13 декември (среда), со почеток од 19.00 часот во кино „Култура“ во Скопје ќе се одржат две отворени филмски проекции и дискусија во рамките на фестивалот на документарен филм „Movies that Matter“, односно „Филмови што значат“. На фестивалот ќе бидат прикажани меѓународно наградуваните филмови  „Што носи иднината“ (What Tomorrow Brings) и „Кој ќе ме сака сега?“ (Who’s Gonna Love Me Now?).

Помеѓу филмовите ќе има дискусија посветена на темите кои ги обработуваат – пристапот до образование, детските права, еднаквоста, ЛГБТ правата и здравјето. На дискусијата ќе зборуваат: Бенџамин Перкс, претставник на УНИЦЕФ во Македонија, Јована Ананиевска, програмска раководителка во Х.Е.Р.А. и Неда Чаловска, правен советник во Хелсиншки комитет за човекови права. Фестивалот е во организација на Младински образовен форум и Амбасадата на Кралството Холандија.

Програмата на настанот е отворена за сите посетители, влезот на проекциите е бесплатен, а филмовите ќе бидат со превод на англиски јазик.