Живот и Стил

Фенг Шуи: Дизајнирај ја највеселата детска соба

Фенг Шуи: Дизајнирај ја највеселата детска соба

Детската енергија е посебна по својата моќ и неопределеност, па обидете се да доведете хармонија и мир во животот на најмладите, уредувајќи го нивниот простор според принципите на фенг шуи.

На овој начин, децата ќе имаат можност да ги сносат предизвиците на одгледување во здрава, стимулирачка средина, полна со љубов.

Положба на детската соба

Ако е можно, ставете го момчето во соба која е на исток или север од куќата. За девојките е посоодветно да бидат во јужните или западните соби. Потрудете се, без разлика дали е момче или девојче, детската соба да не биде во близина на вода.

Свеж воздух

Осигурајте се дека детската соба има свеж воздух, кој може да го обезбедите со збогатување на собата со неколку растенија. Можете исто така да користите ароматични масла од растенија кои се познати по смирувачкиот ефект, како што се лаванда или камилица.

Организиран и прегледен простор

Катчето за вашите деца треба да биде добро организирано и разгледано. Додека го организирате просторот во детската соба и ги ставате работите во вреќи, кутии и фиоки, нека вашето дете учествува во целиот процес. Вклучете го детето во уредувањето на остатокот од заедничкиот животен простор.

Украси и бои

Направете го просторот за вашиот тинејџер навистина посебен така што ќе ги совпаднете украсите и боите на собата со специфичностите на вашето дете. На пример, ако вашето дете е особено проблематично, неговата енергија може да ја смири сликата на родителите што се насмевнуваат, а ако вашето дете е срамежливо украсете го неговиот простор со слики од отворен простор и живописни бои. Не заборавајте да користите детски цртежи како декорација, не само во детската соба, туку и во просторот што го користите за вообичаени, семејни моменти.

Простор за спиење

Бидете сигурни дека креветот во просторијата на детето е поставен така што не го дели ѕидот на бања, да биде свртен кон широкиот дел од собата и да им овозможува на децата од него да ја гледаат вратата. (притоа не треба да биде директно спротивно на вратата).

Простор за учење

Одвојте го просторот за учење и оставете место до ѕидот каде што ќе ги истакнете сите пофалби, цртежи, композиции и признанија што детето ги прима. Тука детето треба да почувствува дека неговата работа навистина се цени и секогаш може да смета на семејството.

Простор за креативност

Решете се од сите излишни облеки, играчки, кутии, рачистете го просторот и оставете доволно простор за детето да игра и да биде креативно.