Љубов и Секс

Фактори кои ја разнишуваат врската од корен, а често не сме свесни за нив

Фактори кои ја разнишуваат врската од корен, а често не сме свесни за нив

Иако најчесто мислиме на прељубата како главна причина за разнишување, па и прекин на врската, постојат многу „мали“ и деструктивни факти кои многу негативно влијаат на врската, па често се причина за раскинување.

Изневерување, прељуба, афера… Како и да го наречете чинот на изневерување, тоа секако е една од најпогубните работи за една врска или брак. Сепак, иако прељубата на прв поглед е најголемиот проблем што ја нарушува врската, тоа секако не е единствениот фактор.

Исто како и измамата, овие работи дефинитивно ја уништуваат врската помеѓу двајца луѓе на долг или краток рок.

1. Неможност за компромис

Да, важно е да имате свој став и да не си дозволувате во секое време тивко да се покорувате, задушувајќи ги вашите желби. Меѓутоа, ако не сакате ни да ги слушнете туѓите аргументи, желби и потреби, тоа не е добар знак. Не сте во врска со себе и всушност понекогаш е најдобро да прифатите компромис и да најдете заеднички јазик. Не мораме секогаш да го реализираме секој план по секоја цена.

2. Лажете

Ако криете проблеми, факти, какви било ситници, дури и за да го заштитите партнерот, тоа не е добро. Лажењето и криењето на долг рок доведуваат до врска во која најлесно е да му е да премолчите за сѐ што ви пречи. Негувајте врски каде што можете да си кажете сè.

3. Ароганција

Во квалитетна врска нема место за ароганција. Ставот „Знам сè/секогаш сум во право“ води до нееднаквост и нездрава заедница. Ова ја уништува самодовербата, стекнува чувство на инфериорност, а целта на врската не е некој да има моќ и доминација, туку да бидете еднакви заедно.

4. Не знаете зошто сте во таа врска

Дали се плашите да останете сами? Дали се плашите од тоа што ќе ви кажат вашите пријатели/родители/роднини? Мислите дека не можете да најдете некој подобар? Подобро е да си сам отколку во лоша врска. Ова не е фер на прво место кон вас, но ниту кон партнерот со кој сте.

5. Премолчување

Ако секогаш ги криете чувствата, трпите незадоволство, фрустрација, тоа е многу лошо за вас и за врската. Сè што трпите во себе еден ден ќе излезе на виделина, а потоа кога сè ќе се акумулира, нема простор за понатамошни поправки. Зборувајте искрено за она што ви пречи, јасно и гласно и во лицето на партнерот.

6. Без нежност

Ако нема повеќе внимание и нежност, тоа е јасен знак дека нешто не е во ред. И тоа има далекусежни последици, вклучувајќи и неверство, но исто така може да има големо влијание врз психата на двајцата партнери.

извор: Kajгана