Живот и Стил

Еве зошто не треба да седиме на туѓо седиште во авион

Еве зошто не треба да седиме на туѓо седиште во авион

Ако некогаш стјуардеса ве спречила да ги замените местата со некој во авион или да се преселите на друго место, знајте дека има добра и валидна причина за тоа.

Распределбата на тежината на патниците влијае на стабилноста на авионот, особено во помалите авиони, што го потврдуваат и експертите.

– За да може авионот да остане балансиран, од моментот на полетување до слетување, потребно е да се земе предвид вкупната тежина и неговата распределба“, вели Дарен Патерсон, американски пилот, додавајќи дека дури и движењето на едно лице за време на летот може да се почувствува бидејќи тежиштето на авионот е бавен.но постојано се менува.

Патниците кои мислат дека нивната тежина не влијае на летот би можеле да бидат изненадени, бидејќи дури и горивото потрошено за време на летот се зема предвид во формулата за стабилност на авионот, што исто така влијае на тежината. Ако се биде како што треба, нема да се наруши рамнотежата на авионот, што пилотот го споредува со две деца со приближно еднаква тежина кои играат на клацкалка.

Додека некои авиони имаат програма која пресметува како се распределува тежината, другите авиокомпании тоа го прават рачно, оставајќи им на стјуардесите да контролираат како седат патниците.

Затоа, доколку сакате да го смените седиштето во авионот, не правете го тоа самоиницијативно, туку препуштете ја таа одлука на домаќините на летот.

извор:курир.мк