Живот и Стил

Еве што се случува со вашето тело ако спиете помалку од пет часа секој ден

Еве што се случува со вашето тело ако спиете помалку од пет часа секој ден

Ако сте навикнати да спиете помалку од пет часа на ден и не гледате никаков проблем во тоа, мора да бидете свесни за негативните последици од недостатокот на сон.

Како по правило, секој човек треба да спие најмалку 8 часа во текот на денот за да го врати централниот нервен систем.

Најновата студија покажа дека спиењето пет или помалку часа навечер може да му наштети на здравјето на телото за дури 15 проценти. Ова покажува дека врската помеѓу квалитетниот сон и имунитетот е од суштинско значење.

Кога сме будни, нашиот мозок и остатокот од телото користат хемиски соединенија познати како невротрансмитери за меѓусебна комуникација, односно испраќање информации од нервниот систем до имунолошкиот систем и остатокот од телото. Спиењето помага во одржување на оптималните нивоа на овие типови на невротрансмитери.

Кога не спиете доволно или имате лош сон, телото ќе може да произведе помалку молекули на невротрансмитери. Ова дополнително резултира со тоа што многу телесни функции, вклучувајќи го и имунолошкиот систем, не можат да функционираат оптимално.

Покрај тоа, додека спиеме, нашето тело произведува повеќе бели крвни зрнца и цитокини, кои делуваат како гласници на имунолошкиот систем и помагаат во борбата против инфекции и други болести.

Затоа, лошиот сон може да предизвика нивно намалено производство, што дополнително влијае на опаѓање на имунитетот.

– Недостатокот на сон го прави човекот поподложен на настинка, смета Викторија Глас, доктор по медицина и медицински истражувач.

Извор: Курир.мк