Радио Милева
Став по тема репродуктивност

Естрадата поделена на тема забрана за абортус (видео)

Естрадата поделена на тема забрана за абортус (видео)

Една од главните теми ширум светот во последните денови е дека жените во САД ќе ги остварат своите вообичаени права на абортус, откако Врховниот суд пред 50 години ги укина пресудите што ги прочита правната заедница. Некои се воодушевени од овој закон, а некои најостро ја осудуваат оваа судска постапка.

Милиони жени во САД ќе го изгубат правото на абортус откако Врхивниот суд во САД одлучи да го поништи законот кој го легализира правото на абортус на национално ниво.

Судот ја поништи 50 години старата одлука наречена „Ро против Вејд“, неколку недели откако протече документ со кој се планира правната одлука.Со најновата судска одлука ќе се трансформираат правата на абортус во САД, а сите држави индивидуално ќе одлучуваат како ќе го регулираат абортусот.

Се очекува половина од државите во САД да воведат забрани и регулации на абортусот.Тринаесет држави веќе усвоија закони кои автоматски ќе го забранат абортусот по одлуката на судот.Истражување на „Планирано родителство“ предвидува дека абортусот ќе стане забранет за 36 милиони жени во репродуктивна возраст.

Што дел од нашите јавни личности мислат на темата абортус, истражуваше тимот на магазинот зад сцената “Бекстејџ” ова се нивните одговори

Останати вести од Радио Милева