Љубов и Секс

Експерт објаснува: Зошто жените не треба да ја делат сметката со мажите

Експерт објаснува: Зошто жените не треба да ја делат сметката со мажите

Таа смета дека плаќањето на сметките треба да се врши согласно приходите

Да бидеме искрени – би можеле да бидете во најсреќната врска на светот, отворањето тема за пари секогаш ќе ви биде незгодно.

Во обид да избегнат напнат разговор за личните финансии, многу парови кои живеат заедно едноставно одлучуваат да ги поделат сметките на половина. Звучи фер, нели?

Па, според финансискиот експерт Викторија Дивајн, ова може да направи лоша услуга на некои од вас.

– Ако вие заработувате 40.000 денари месечно, а вашиот партнер 20.000 – Мислам дека не е фер да плаќате иста кирија, сметки или фиксни трошоци. Зошто? Затоа што, иако можеби е еднакво, не е фер.

Иако можеби изгледа како најправеден начин паровите да ја поделат сметката на половина, Викторија нагласи дека овој пристап создава поголем притисок врз личноста која заработува помалку. Според Бирото за национална статистика, мажите заработуваат осум проценти повеќе од нивните колешки.

Така, наместо да ги делите сметките на половина, Викторија препорача да ги поделите сметките со вашиот специфичен приход.

– Значи, да ја нормализираме распределбата на трошоците по процент на приходи, а не 50/50 – додава таа.

За да го направите ова, Викторија вели дека треба да го пресметате вашиот годишен приход, а потоа да го поделите со 12. Потоа пресметајте го заедничкиот приход со собирање на двата.

– Сега поделете го приходот на секој поединец со оваа бројка од вкупниот приход и помножете со 100 за да добиете процент – додаде таа.

Кое е вашето мислење – дали паровите треба да ги делат сметките на половина или да ги плаќаат според приходите?

извор: попара.мк