Живот и Стил

Една нова студија откри како премалку или премногу сон влијае на нашето здравје

Една нова студија откри како премалку или премногу сон влијае на нашето здравје

Една нова студија покажа дека премалку или премногу сон може значително да влијае на нашето здравје, што нè прави поподложни на инфекции. Покрај бројот на часови што спиеме, важен е и квалитетот на сонот. Експертите препорачуваат поединците да се фокусираат на правилна хигиена на спиење за да го оптимизираат квалитетот и квантитетот на спиењето.

На имунолошкиот систем директно влијае колку часови спиеме во текот на ноќта, како и квалитетот на сонот. Спиењето всушност може позитивно или негативно да влијае на ризикот од срцев удар, дебелина, дијабетес и когнитивно оштетување, пренесува Health.

Истражувачите сè уште собираат податоци за тоа како нашите навики за спиење директно влијаат на функционирањето на различни телесни системи. Лекарот и невролог Виџај Раманан истакнува дека квалитетот на сонот влијае на цитокините – вид на протеин кој има моќ да го стимулира или успорува имунолошкиот систем – што може да објасни како спиењето може да се поврзе со ризикот од инфекција.

Раманан додава дека постои можност луѓето кои спијат премалку или премногу да се генерално со лоша здравствена состојба и затоа се изложени на поголем ризик од инфекција. Сепак, тој ја нагласува и важноста од квалитетен сон.

„Постојат многу добри причини да се гледа сонот како модифициран фактор кој може да го подобри целокупното здравје и можеби дури и да го ограничи ризикот од вирусни и други инфекции“, објасни неврологот.

Квалитетот на спиењето е клучен

извор:курир.мк